E = mc²

Laatst kwam ik tot de vaststelling dat de Speciale Relativiteitstheorie ook opgaat voor de evolutie van het menselijk gedrag in onze maatschappij.

Het begint allemaal met een kennis die schrijft over wat zijn vrouw zei. Dat zij onverlaten die hun lege drankblikjes in het bos gooien “mongolen” noemt en dat heel wat mensen vinden dat dit niet kan, dat beladen woord aldus bezigen. Op Social Media (where else) sluit een jeugdige fan zich aan op de verontwaardiging over die verontwaardiging en decideert met “Programma’s zoals Monty Python zouden nu overal aangeklaagd worden als racistisch of beledigend.”

Dat laatste klopt niet helemaal. De Britse komediegroep weet wat gerichte gram is, denk maar aan de heisa bij de release van “The Life of Brian“. Iets recenter snijdt ook Vlaanderens ideale schoonzoon zich in de vingers met “Koken met Jezus“. En toch is er een verschil! De film is de oudste, heeft een grote verspreiding en kent behoudens wat randgevallen weinig weerstand. De reeks sketches is jonger, heeft een kleinere verspreiding en kent onder druk een abrupt einde.

Daar moest ik even over nadenken.

Bij de ochtendstart van mijn laptop gaat het dagen. Het is wiskunde! Het toenemend aantal malcontenten en hun impact is een wiskundig fenomeen! (Wie mij kent, stoort zich al lang niet meer aan het adagio “Alles Is Wiskunde”.)

“E=mc²”, zegt Albert Einstein in zijn Speciale Relativiteitstheorie. Dat kan je lezen als “Ergernis = Malcontent maal Communicatiesnelheid in het kwadraat“. Al dan niet gegronde Ergernis (en de bijhorende frustraties) is van alle tijden en vindt als water een weg naar de mensenpoel. Wat maakt dat de stem van Misnoegden heden luider klinkt is de exponentiële groei van de communicatie-mogelijkheden. De pre-internet azijnpisser fulmineert tegen zijn spiegel en mag zelf het speeksel opvegen. Vandaag spuugt hij op een beeldscherm en de rest van cyberspace. De riool is breder.

Het kwadraat is niet te onderschatten. In 1979 komt een film in de zalen en de recensie haalt de bioscoopsectie van de krant. Kort daarom dopen enkele enge pilaarbijters (niet allemaal: enkel zij die er de moeite voor nemen!) hun vileine pen in vitriool. Tegen dat hun palaber de lezersrubrieken haalt is het weinig meer dan een doordachte topic voor een achteraf tv-programma. In 2018 bereikt een column zijn zaterdags publiek. Een handvol akelige pinnen lezen wat er niet staat en etaleren ongevraagd hun onedele onkunde op allerlei digitale fora. Dat is gesneden brood voor menig gelijksoortig chagrijn dat op zijn beurt nog wat speek toevoegt. Dus: hoe sneller de communicatie hoe minder tijd voor nuance en hoe groter de ergernis.

Dit alles brengt ons bij een niet onbelangrijke afgeleide: “N=∑(¿F)/c²”. Dat staat voor “Nuance = de som van de gecontroleerde Feiten gedeeld door Communicatiesnelheid in het kwadraat“.

En dat, kindjes, is het onderwerp van jullie huistaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.