气功 (Qi Gong)

Laatste ordonneerde Mijn Groote Liefde een nieuw sportlievend doel.

Dat marsbevel mag geen verwondering wekken. In de Via Prosperità hangt sowieso ten allen tijde een sportief odeurtje. Let wel: niet het soort doordringende zweetgeur dat alle eetlust wurgt, maar wel de voelbare sensatie dat de bewoners sport en bewegen hoog in het vaandel voeren, zij het in een breed scala van intensiteiten en elk met hun eigen verbetenheid.

Het buikje van de piot maskeert een eerder sportief verleden: jeugdvoetbal, tennis, joggen en straatlopen, racefietsen en vtt, en golf. De laatste jaren beperken zijn sportieve inspanningen zich tot wandelen en Harley-rijden, zo dit een sport mag zijn.

Mijn Groote Liefde is het sportief baken in de Via Prosperità. Atletiek is haar droom en verleden. Twee zwangerschappen resulteerden in blessuregevoelige kuiten, in die mate dat een zoveelste spierscheur haar verdreef van de tennisbaan. Diverse pogingen om daarna opnieuw de loopschoenen aan te trekken, eindigden steevast in spierellende en de bijhorende frustraties. Voorlopige lijken gesofisticeerde steunkousen dit probleem te temperen.

Vorig jaar proefde de Via Prosperità aarzelend van Yoga, onder meer door toedoen van Faffy. De zuster van de piot vindt naast tennis, joggen, skiën en reizen nog tijd en energie om intensief yoga te beoefenen. Die laatste passie besmette de Via Prosperità en dreef de bewoners naar ‘Dynamische Yoga’, een van de vele programma’s bij een zogenaamde ‘Low Budget Sportclub‘. Dat smaakte naar meer waardoor Mijn Groote Liefde en haar piot snel intekenden voor een tweede, aansluitende sessie. Na afloop was het genoeg geweest.

Die avond huppelt Mijn Groote Liefde in opperbeste stemming de woonkamer binnen. In haar opgestoken hand wappert een brochure, het najaarsprogramma van de ‘Low Budget Sportclub’. “We gaan weer sporten“, beslist zij en de piot begrijpt: “We gaan méér sporten“, want daar komt het uiteindelijk op neer, rekening houdend met haar drie wekelijkse joggingsessies, aangevuld met fietstochten (meestal woon-werk-verkeer) en wandelingen. Met een “Kies maar iets” voedt zij de utopie dat er ruimte is voor overleg.

Zuchtend bladert de piot in de keurige opgemaakte folder. Een vijftiental activiteiten hengelen naar de aandacht van de lezer, gaande van fitness en fatburning over dansen en springen tot verschillende vormen van yoga. Teveel keuze voor de piot. “Een nieuwe reeks Dynamische Yoga lijkt mij wel wat,” probeert hij en geeft het vouwblad terug, “Of een sessie Zuid-Amerikaanse Stijldansen. Dat kan ook.

Veel uitgebreider dan de piot legt Mijn Groote Liefde de aangeboden activiteiten op haar fijn weegschaaltje. Haar oordeel is snel, hard en rechtvaardig – in lijn met de traditie.

Dat Stijldansen is een no-go,” begint zij, “Dat is op woensdag en ik wil mijn wekelijkse jogging op de fit-o-piste niet opgeven. En die andere dansen – Jazz, Afrikaans – interesseren me niet.” De piot buigt nederig het hoofd. Mijn Groote Liefde is nog niet uitgesproken: “En die fitness … Ik probeerde ooit Fatburner en dat viel dik tegen.” Dat komt omdat je geen vet hebt om weg te branden, denkt de piot maar hij zwijgt. Ondertussen gaat zij door met het affikken van sessies: “Pilates… lijkt mij te rustig. Zumba… dat is aan de andere kant van de stad. Latina Libra… wa’s da’ nu weer?” Al snel blijven enkel de verschillende varianten yoga over: “Yowga… da’s enkel voor mannen. Poweryoga… dat lijkt me nogal saai. Dynamische of Klassieke Yoga, mmmmmm….

Het hart van de piot maakt een sprongetje: zou het dan toch kunnen dat zijn eerste keuze het haalt? Die illusie spat al heel snel uit elkaar. “We gaan voor dit hier! ‘Tsie hong’ of hoe dat je het moet uitspreken.”

Argwanend aanvaardt de piot de brochure en leest het aangewezen kaderstukje. “Qi Gong is Chinees voor ‘werken met je levensenergie Qi.” De zweverigheid van de beschrijving stijgt met elk woord: “Via beweging, ademhaling en mindful (…) lichaam en geest (…) trainen. De eenvoudige, zachte en meditatieve bewegingen heffen blokkades op, brengen je energetisch systeem in balans en voorkomen zo ziekte, stress en vermoeidheid.”

De piot weet het niet zo goed en zijn blik verraadt dat. “Het zal je goed doen,” besluit Mijn Groote Liefde met de grootste stelligheid. “We gaan dat doen. Schrijf ons maar in.

Devoot brengt de piot de handpalmen samen en tikt met de samengedrukte wijsvingers tegen de lippen wijl hij het hoofd lichtjes buigt: “Namasté“.

2 gedachtes over “气功 (Qi Gong)

  1. Pingback: Chicon | Rik Wintein

  2. Pingback: On-Zen | Rik Wintein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.