Salaam

Laatst lag de openhartige inborst van de piot onder vuur. Tevergeefs.

Het is een woensdag als een ander wanneer ik in die koffiebar van het station braafjes aanschuif met die magische woorden in gedachten: “Een Caramel Macchiato Grande alsjeblieft“. Voor zij zich glimlachend tot mij richt, rondt het meisje aan de bestelbalie haar zachte babbel met de barista af. De zangerige klanken suggereren oosters bloed en ik gok: “Salaam!

Het meisje schrikt. “Zei u zonet Salaam? Spreekt u Arabisch?“, straalt zij mij toe, met een koffiebeker in de ene hand en een viltstift in aanslag in de andere.

Neen,” ontken ik hoofdschuddend. “Van Arabisch sprekende kennissen leerde ik wel een paar woordjes, net genoeg om vriendelijk te zijn.

Stralend noteert zij mijn bestelling en na het afrekenen besluit ik er nog een schepje bovenop te doen: “Shakar. As-salam Alaykom.“. Het meisje antwoordt eerbiedig: “Wa Alykom As-slam“.

Plots hoor ik mij streng aangesproken: “Waar zijde gij mee bezig?” Naast mij staat een nors ogende man, keurig in het pak en met een fraaie, lederen schoudertas.

U zei, meneer?” verzoek ik verbaasd.

Ik vraag waar da’ gij mee bezig zijt,” herhaalt de man en hij steekt gepikeerd van wal: “We zijn hier in Vlaanderen. Hier wordt Vlaams gesproken, schoon Vlaams met enkel Vlaamse woorden.

Mijn trein is nog lang niet aangekondigd dus neem ik de tijd voor een wederwoord: “Is Vlaams dan een taal?

Jazeker,” antwoordt de man met klem. Blijkbaar is hij zeker van zijn stuk. “Vlaams is een taal én een cultuur want Vlaanderen is een natie.

Met een simpele graai in mijn geheugen komt een vlotte repliek: “Vreemd. Zo voel ik het mij niet aan; heb ik zelfs nooit als dusdanig ervaren. Ik voel me meer Bruggeling dan Vlaming, meer Europeaan dan Belg.” Op het gezicht van de man vechten verbazing en onvrede met elkaar, dus schakel ik bij. “Ik ben meer patriot dan nationalist. Trouwens, in mijn ogen is nationalisme een enghartige reflex die weggelegd is voor zij die de wereld niet snappen. Ik zou zelfs meer zeggen: proeven van meerdere talen en beschavingen is een streven naar verrijking en verruiming van geest en cultuur. En het maakt je een beter mens.

Maar je moet…” De woorden stokken in zijn keel en de man haalt diep adem. “En ik vind dat men hier in Vlaanderen Vlaams moet spreken. Enkel Vlaams en met echte Vlaamse of Nederlandse woorden.

Dat is interessant,” zeg ik. Vervolgens wijs ik op zijn city-bag. “Wat steekt er in die tas?

Een computer,” antwoordt den Vlamingh verbaasd, terwijl hij zijn schoudertas steviger vastklemt. “Eigenlijk een laptop, een tablet en nog wat dossiers.”

Ik knik: “Juist. En waarmee bel je? Een telefoon?

De man schudt het hoofd: “Neen. Met een smartphone.

Andermaal knik ik. Ondertussen is mijn keuzekoffie klaar. “Een laptop, een tablet en een smartphone,” herhaal ik, en ik kijk de man recht in de ogen: “Allemaal honderd procent schone Vlaamsche woorden.” Behalve wat pruttelen komt er geen weerwoord, dus neem ik afscheid.

Allez. Encore une bonne journée à vous !


Zin in meer?

Een gedachte over “Salaam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.