Horror

Laatst sloeg Karma ongenadig toe. Haar naam is Odette.

Aficionado’s weten het wel: de voorbije week is de piot de verdovende rustigheid mega-moe en smeekt om een straffe stoot of twee. Helaas verleidt zijn goedhartigheid het universum tot het vervullen van zijn gebeden en stuurt Odette op hem af. Haar blitz-bezoek gaat niet onopgemerkt voorbij. En het hernieuwt tegelijk het besef dat het noodlot nooit veraf is.

Die nacht davert het dak van de Via Prosperità en ditmaal hebben denkbare maneuvers in de echtelijke sponde er niks mee te maken. Boven de nok zijn Thor en Zeus verwikkeld in een homerisch partijtje armworstelen, in het aanschijn van een meerstemmig pluviaal koor.

De ochtend brengt relatieve rust, totdat de piot aan de vaat staat. Heftig gesticulerend eist Mijn Groote Liefde zijn attentie. Eenmaal buiten ziet hij hoe aan het tuinpad de met dikke druivenranken getooide rozenboog op kwart voor drie hangt. De dunne buisjes van de bolronde overdekking zijn gesneuveld onder het gebeuk van de storm op het dikke bladerdek.

En nu,” wilt Mijn Groote Liefde weten. De piot haalt de schouders op: “Alles wegsnoeien en ondertussen de druiven oogsten. De kapotte boog hoort bij het oud ijzer.

Met een goedlachse energie waar Mijn Groote Liefde een patent op heeft, gaat zij aan de slag met een werkvreugde die vele malen groter is dan dat van een doorsnee seizoensarbeider in de fruitteelt. Tussen twee keukenbedrijven door gaat de piot een paar keer haar vorderingen aanschouwen. “Inspecteren,” noemt Mijn Groote Liefde het. “Bewonderen,” houdt de piot halsstarrig vol. “En controleren,” voegt hij er stilletjes mompelend aan toe.

In geen tijd is de druivelaar tegen de scheidingsmuur kaal en ligt het gedeukte metalen geraamte klaar voor een enkeltje recyclagepark. Vanuit een grote tuinmand lonken enkele tientallen kilo’s witte, mierzoete druifjes. Een paar weken eerder dan verwacht mag de piot zijn gelei-expertise bovenhalen. Een garnizoen proper gewassen confituurglaasjes staat op afroep klaar.

Wie lust een potje goudgele gelei?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.