Fall-out

Laatst wist de piot even niet wat schrijven. De verbazing én de schrik was te groot.

Het zijn hallucinante dagen. Het is een verbijsterende week. De zittende president der United States of America kan zijn verkiezingsverlies niet verkroppen en zijn tegenspartelingen evolueren in een maand tijd van verbazingwekkend naar onbegrijpelijk, met als triest hoogtepunt de bestorming van het Federale Parlementsgebouw in Washington DC door een opgehitste meute ongeregeld. Tegelijk sneuvelt het idee dat in deze moderne wereld Coup d’Etat-pogingen een exclusiviteit zijn voor schimmige staten met weinig voeling voor democratie.

Maanden geleden beschreef ik op deze plaats hoe mijn voornemen om binnen een handvol jaren een coast-to-coast-motortocht doorheen de USA te ondernemen, worstelt met een groeiende schik voor het doen en laten van white supremacists en ander extreem tuig in die uithoek van de wereld. De pas gebeurde poging tot staatsgreep van hun Führer en nazaat van Frederich Trumpf kan mijn stemming niet verbeteren, integendeel.

Eenmaal het geraas van honderden verwarde geesten het geklingel van gebroken glas en vertrapte redelijkheid niet langer overstemt, valt een beklemmende stilte, ook in mijn hart. Mijn hoofd zoemt als Deep Blue in zijn beste dagen. Minuscule stroomstootjes doorheen miljarden neuronen bouwen het ene scenario na het andere. Vrees en vraagtekens over de uiteindelijke afloop de gruwelijke recente gebeurtenissen, vervaagt al snel naar de achtergrond. Prominent op de eerste rij staat een bezorgdheid om de mogelijke fall-out in deze streken. Ik verklaar mij nader.

Dat wat over de Atlantische plas gebeurt, nooit zonder gevolg voor de Oude Wereld is, daar mag geen twijfel over bestaan. Het aantal voorbeelden is oneindig en waaiert uit over alle mogelijke thema’s, topics en trefwoorden. Helaas geldt dit evenzeer voor taalgebruik en dan heb ik het niet alleen over het groeiend gebruik van Amerikaans-Engelse leenwoorden (waar op zich iets voor te zeggen valt), en wel degelijk over attitude, toonaard en gebezigde begrippen.

Vlaanderen telt meer Trump-consorten dan mijn nachtrust verdragen kan. Meer dan één extremist en/of nationalist kan nauwelijks een oeverloze adoratie verstoppen voor het het Oranje-Monster in de Oval Office. Dat soort mensen ziet geen problemen in zijn grove en beledigende taalgebruik en zetten geen vraagtekens bij de manier waarop hij zijn seksisme en zijn racisme etaleert. Integendeel. Ook zijn absolute afkeer voor feiten en de waarheid is voor hen geen struikelblok. Het is zover gekomen dat bepaalde lokale politieke leiders zich overgeven aan een schaamteloos na-apen van het exclusief, asociaal en protectionistisch geblaat van de gevaarlijkste man op aarde. En dat laatste werpt een dreigende schaduw op de toekomst van ons land.

Meer dan wat ook vrees ik de dag dat de gezwollen retoriek van de BdW, TF en andere JJ’s doorslaat en allerlei tuig zich geroepen voelt tot een waarheid- en waardigheid-verslindende lawine van geweld. Als we niet uitkijken, als we hen niet op de vingers tikken, kan de schande die zich afspeelde aan Capitol Grounds zich herhalen in onze regeringsgebouwen. En dan zijn we nog verder van huis.

Nog iemand die schrik heeft…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.