Zombies

Laatst bracht het zien van schoolgaande jeugd de piot uit zijn evenwicht.

Het is relatief vroeg in de ochtend. Niet zo vroeg dat Mijn Groote Liefde zich hartstochtelijk en krampachtig vastklampt aan de vervliegende restanten van de nacht. Reeds ruim een uur is zij de echtelijke bedsponde ontstegen om nog vóór haar gebruikelijke ochtendlijke badkamerroutines Magnifieke Marcel uit te laten. Ondertussen heeft zij het kantoorkostuum aangetrokken, haar gigantische brooddoos volgepropt en de sleutels van de gezinswagen gevonden. De Factorij is haar doel.

De piot posteert bij een busstopplaats nabij de Via Prosperità, verlangend naar transport richting treinstation. Tijdens het wachten ziet hij aan de nabijgelegen schoolpoort tieners van allerlei kunnen, leeftijden en voorkomen opduiken voor hun dagelijkse portie schoolwijsheid. Sommigen op eigen kracht, velen met wat gemotoriseerde hulp. Meer auto’s dan de piot kan bijhouden misbruiken de voorbehouden strook bij de bushalte om scholieren af te leveren. Bijna zonder uitzondering zijn het telkens puber-zombies die zichzelf zuchtend ontrukken aan het comfort van de gezinswagen. Die lethargie staat in schril contrast met de zichtbaar grotere alertheid van hun schoolgenoten die te voet, op de step of per fiets opduiken. Hun heldere ogen alleen zijn alleszeggend.

Daar moet de piot toch even over nadenken.

Enige tijd geleden las hij een artikel over schoolgaande pubers. Enkele slimme koppen hebben wetenschappelijk vastgelegd dat de biologische en sociale klok van halfwassen jongelingen anders tikt dan het ingebouwd uurwerk van volwassenen, zonder nog maar van het polshorloge te spreken. Vooral in het middelbaar zijn de eerste leesuren van de dag eigenlijk verkwiste energie, zowel voor leerkrachten als leerlingen, omdat die laatsten mentaal en psychologisch nog niet klaar zijn om nieuwe kennis te tanken. Diezelfde geleerden beweren dat het later beginnen van de klassen met amper een half tot een vol uur, resulteert in betere schoolprestaties.

De piot gelooft dit verbazingwekkend bericht. En tegelijkertijd nuanceert zijn geheugen het allemaal.

Zijn gehele middelbare schoolcarrière kent de piot het automobiel nooit als eerst aangewezen vervoermiddel, behalve tijdens een kort intermezzo omwille van logistieke hindernissen. Zoals dat in de prehistorie gewoon was, trok hij afwisselend met de ijzeren weg of met de stalen ros naar de klaslokalen. Zijn brommerwens bleef destijds een vrome droom. Voor zover zijn vergrijzend geheugen hem niet bedriegt, schoof hij als puber ’s ochtends meestal met een relatief frisse kop op de schoolbank, hoewel hij zich meent te herinneren dat hij pas na de eerste pauze min of meer op dreef kwam. Dat alles “in zijn tijd” beter was, is een hardnekkige leugen, weet de piot. Toch kan hij zich niet herinneren dat de klaslokalen zoveel schimmen telden en dat aan de schoolpoort zoveel mama-taxi’s hun opwachting maakten.

De frisse koppen en de duffe spookachtige verschijningen overschouwend twijfelt de piot of het verschuiven van de begintijd van de lessen de enige goede oplossing is. De blik in de ogen van de puber-zombies suggereert niet dat ze voor de middag onder de levenden zullen zijn. Misschien, vraagt de piot zich af, kunnen ze inderdaad het aanvangsuur herijken om beter aan te sluiten bij het ritme van de adolescenten, op voorwaarde dat schooldag start met een voor iedereen verplichte ochtendjogging in het nabijgelegen bos. Dat zal die freules, seigneurs en andere eunjers leren en zelfs de meest fanatieke fantoom wakker schudden, voegt hij er vlotjes aan toe.

Met die laatste gedachte galoppeert een koude rilling over de stilaan reumatische ruggengraat van de piot: plotseling voelt hij zich een ouwe zak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.