Slap

Laatst miste de piot convictie en dat verscheurde hem.

Een rijzige, fiere man verkoopt een schalkse lolbroek een stijlvolle oorveeg voor het oog van miljoenen tv-kijkers. Kort daarvoor had de zwanzer een niet eens zo’n goeie grap gemaakt over diens partner. Dat beeld houdt dagenlang een groot deel van de social media in de ban, voor wat het waard is. Iedereen lijkt een mening te hebben. De meesten kiezen blijkbaar het kamp van het slachtoffer. De piot aarzelt. En dat doet hem twijfelen aan zichzelf.

De piot kent de klapgrage kerel als een plezante en gedreven man. Zijn films en optredens lust de piot wel. Enkele interviews, de gebruikelijke gastoptredens in praatprogramma’s en een schaars portret cultiveren bij de piot een zekere sympathie voor de rappende acteur.

De receptor van de klap is voor de piot een ongeopend boek. Dat heeft zijn redenen. Telkens de piot op het scherm (tv of laptop al gelijk) de stand-upper onder ogen krijgt, stijgt zijn stress tot een niveau dat het omslaat in oncontroleerbare zenuwachtigheid. De taal, de attitude en de boodschap van de man zijn voor de piot evenveel bronnen van ergernis. Meer is voor hem niet nodig om afstand te nemen.

Een klap is nooit een fijn moment, niet op zijn minst op een danig bekeken event. Het publiek is in shock, omdat elkeen met een greintje menselijk aanvoelt dat wat voor hun ogen ontrolt, niet OK is. De ontvanger is al evenmin gelukkig, want hij ervaart pijn, zowel sensorisch als emotioneel. Zelfs bij de uitdeler groeit een zurend zeer, wanneer hij zicht krijgt op de naschokken van zijn daad. Ditmaal is het niet anders.

In eerste instantie verdient geen enkele plaisanterie een muilpeer, tenzij de abominabel en bedroevende kwaliteit ervan een belediging voor de mensheid is, denkt de piot. Dat is hier niet het geval. Want door het ontbreken van fijnzinnigheid en enig respect voor het ontwerp, mist de klucht klasse. Het is geen rechtvaardiging voor een slappe slap.

Anderzijds hoeft een komiekeling zich geen zorgen te maken over taboes, vindt de piot, en moet hij over alles grappen kunnen maken. De maatschappij heeft baad bij goed gebrachte spitsvondigheden, want ze houden haar op het goede spoor.

Plots voelt de piot de onweerstaanbare drang om op het Smoelenboek de respectloosheid van de gemepte clown aan te kaarten: “Ik denk – pas op: het is slechts een begin, geen definitie of axioma – ik denk dat goede comedy wel degelijk begrensd is. Niet zozeer door taboes en onderwerpen. Wel door de attitude waarmee een persoon grappen maakt. De grens tussen een goede comedian en een slechte stand-upper is de scheidingslijn tussen respect betonen en treiteren.

Meteen schiet een van zijn goeroes in actie. “En dat is nu precies waar gans dat woke-gelul mee begonnen is,” antwoordt de pee, afsluitend met een smiley. (De piot respecteert de aardige man maar is het niet altijd met hem eens).

Daar moet de piot even over nadenken, en hij neemt zijn tijd.

Uiteraard heeft de kerel gelijk. Woke is mikken op een groter bewustzijn in de samenleving en dat sentiment drijft voor een groot gedeelte op respect voor alles en iedereen. Zoals zo vaak bij nobele idealen is die initieel mooie intentie verkankerd en doorgeslagen in een krampachtig streven. Het evenwicht is versmoord, en dat heeft ook een spijtige weerslag op comedy, humor en wat nog allemaal.

Respectloze humor kan, als het integer en intelligent is,” denkt de piot. “De maatschappij mist niet zozeer respect of eerbied maar wel slimme mensen en idemdito doordachte woorden en daden.

En hij gaat verder: “Stel je voor dat den Will tijdens de show op zijn handen was blijven zitten, en had gewacht tot op de afterparty van de Oscars, alwaar hij stijlvol de inhoud van zijn drankje in het gezicht van den Chris keilde. Dat zou pas een grappige en treffende respons geweest zijn.

Die gedachte tovert een glimlach op het gezicht van de piot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.