Maligne meningen

Laatst zette een Facebook-verzoek de piot aan het denken.

De piot vertoeft graag en veel op het tegelijk verheven als vergeven smoelenboek. Dat is niet zo verwonderlijk, want voor hem is het hectische platform tegelijk een spiegel én een bron van inspiratie. Tenminste, mits kundig gebruik, vindt de piot. Een belangrijk onderdeel van dat digitaal en virtueel sociaal leven zijn de zogenaamde notificaties en andere meldingen. En ook de vriendschapsverzoeken. Een dergelijke uitnodiging van een vage kennis opent herinneringen en de weg naar overpeinzingen.

Tot op heden aanvaardt de piot meer rekwesten dan dat hij er afwijst. Nog zeldzamer maar lang niet onbestaand zijn geschrapte connecties. Vrijwel zonder onderscheid gaat het hierbij om kennissen die zonder enige beschroomdheid fake news verspreiden enerzijds, en anderzijds uitgesproken nationalistische, racistische en/of populistische ideeën etaleren, al valt het steeds vaker op dat beide groepen schier naadloos samenvallen.

De dame van het verzoek in kwestie kent de piot wel. Ooit waren ze effectief FB-vrienden, totdat een aantal berichten de piot naar de keel grepen. Propaganda voor een extremistische scheldpartij op haar pagina doet een aantal alarmen schellen. Wanneer zij ook nog eens de loftrompet steekt met die gevaarlijke, doorgedraaide militair, is voor de piot de maat vol. Met een handvol klikken rapporteert hij de gruwel en schrapt haar uit de vriendenlijst. Een dag later bevestigt Facebook dat de hommage aan de inlandse terrorist in strijd is met de regels van de community – trouwens de enige keer dat een soortgelijke rapportering van de piot deze stempel krijgt.

Dit hernieuwde verzoek doet de piot twijfelen. Want de beleefde en vriendelijke vrouw in kwestie is niet onaangenaam in omgang. Enkel op het internet etaleert zij een inhumane en barbaarse inborst. Plots herinnert de piot zich zijn eigen woorden: “Facebook is een spiegel van gedachten en attitudes.” Onmiddellijk is het hem duidelijk. In zijn hart is nu eenmaal geen plaats voor protagonisten met boosaardige, vieze en giftige overtuigingen. Geen enkele kamer staat open voor maligne meningen. Ook zijn vriendenlijst duldt net zo min zulke schepsels. Al is het maar om bezoedeling te vermijden van zijn beeld en imago bij hen die de piot wel nauw aan het hart liggen.

Met één enkele klik is het vriendschapsverzoek geweigerd en verwijderd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.