Mijn Beste Vriendinnen

Laatst wist Mijn Groote Liefde mij andermaal ademloos te verbazen. “Wie van je Beste Vriendinnen zou je het liefst ontmoeten?”, wilde ze weten. “En wat zou je haar vragen?” Sprakeloos was ik en dat zag ze. Daar moest ik toch wel even over nadenken.

Beste Vriendinnen” klinkt een beetje als de titel van een Goed Boek, maar dat is niet niet. In de Via Prosperità is “Beste Vriendinnen” een verwijzing naar de redelijk eigenwijze verzameling Bekende Dames die – met de pontificale zegen van Mijn Groote Liefde – in mijn bovenste schuif liggen,

Haar plotse vraag voedt even het idee dat Mijn Groote Liefde voor mijn Kerst een Meet&Greet met een van die godinnen heeft geregeld, en onmiddellijk neemt paniek mijn hart in een wurggreep. Gelukkig blijft mijn verstand zijn coole zelf. Mocht een Meet&Greet aan de orde zijn, zou zij het helemaal anders aanpakken, weet ik.

Die overpeinzing ontslaat mij niet van de originele opdracht: wie van de Beste Vriendinnen wil ik het liefst ontmoeten en wat zou ik haar vragen. Het eerste deel van dit vraagstuk is het moeilijkste en klinkt een beetje als een valkuil.

Mijn collectie Beste Vriendinnen is naar samenstelling en inhoud nogal bizar en bevat artistes, actrices en sportlui. In alfabetische volgorde leest de (niet beperkende) lijst als volgt: Miley Cyrus, Ellen Degeneres, Lady Gaga, Josje Huisman, Keira Knightley, Kate Moss, Élodie Ouédraogo en andere Emma Whatsons. Die dames zijn in mijn ogen interessant, zij het dat ik nooit veel heb nagedacht over de reden waarom. Dat verandert nu.

Voor Mijn Groote Liefde is het uitgesproken duidelijk dat ik val voor mooie slanke vrouwen. Dat zal ik niet tegenspreken. En toch. Om het predicaat “Beste Vriendin” te verdienen is duidelijk meer nodig – geloof ik graag – zo niet zou de collectie veel ruimer zijn. Deze dames moeten zich nog in andere zaken dan hun uiterlijke schoonheid onderscheiden, besluit ik.

Nadenkend over mogelijke gemene delers defileert menig eigenschap voor mijn geestesoog. Ja, het zijn allemaal op hun manier eigenzinnige artiestes en persoonlijkheden. Niemand kan ontkennen dat ze allemaal tot de absolute top in hun vakgebied behoren. Ze zijn allemaal zonder onderscheid straffe madammen met een straffe mening, ferme freules met een ferme focus.

Een “Beste Vriendin” is dus een gedreven dame met een hoek af die bovendien niet op haar mondje is gevallen en zichzelf tot het hoogst haalbare drijft. En ook: een verschijning die telkens weer inspirerend werkt. De uiterlijke kenmerken die Mijn Groote Liefde hen toedicht wil ik niet ontkennen, noch betreuren.

Wie van mijn Beste Vriendinnen ik het liefst wil ontmoeten is niet alleen een onnozele vraag (in welk universum zal dát ooit gebeuren). Het is ook en vooral een onmogelijke keuze. Hoe kan ik die in godsnaam maken? Nee: in dat is een labyrint waag ik mij niet.

En wat te vragen mocht ik ooit een Beste Vriendin ontmoeten? Wil ik die godin überhaupt lastig vallen met een zweterige vraag die zij al duizend maal heeft beantwoord? Ik denk het niet. Stel dat ik haar herken, dan zal ik haar niet aanspreken. Enkel indien zij (in een vlaag van zinsverbijstering of zo) een Angeliek Woord tot mij richt, zal ik praten.

Mocht in dat laatste, hoogst onwaarschijnlijk geval de sociale conventie mij ertoe dwingen om toch een vraag tot de godin in kwestie te richten, dan zal het iets zijn als: “Schoon weer vandaag, hé?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.