La Parisienne

Laatst was ik nog eens autopassagier bij mijn Groote Liefde. Haar rijstijl ligt me niet. Dat mocht ik nogmaals ervaren.

Die dag moet mijn Groote Liefde voor het kantoor niet op de weg, dus kan ik de wagen gebruiken voor wat boodschappen die je nu eenmaal niet te voet of met de fiets kan afhandelen.

Omdat ik zelf wil rijden ga ik als eerste de deur uit en ontgrendel de wagen. Omdat het slechte weer van de voorbij dagen de postbedeling nogal verstoord heeft en de brievenbesteller op onregelmatige tijdstippen komt, ga ik nog even snel de brievenbus controleren. Dat is een foute beslissing. Voor ik er veel erg in heb, nestelt mijn Groote Liefde zich achter het stuurwiel.

Protesteren helpt niet, weet ik. Dus doe ik dat niet. Hopen op het beste is wat rest.

Snel en beslist rijdt mijn Groote Liefde de wagen achterwaarts van de oprit de straat op. En dan begint het. Zoals steeds schakelt zij snel en bruusk, houdt het toerental hoog en koppelt heel snel. Bij elke versnellingswissel is het alsof een elastiek mijn hoofd achteruit rukt. Dat is niet erg. Dat ben ik ondertussen gewoon.

De nabijheid van scholen en sportterreinen maakt van onze wijk en aanpalende straten een Zone 30. Vriendelijke chauffeurs als we zijn, respecteren we dit. Al is voor mijn Groote Liefde die 30 km/u net iets te rustig. In onze straat blijft die snelheidsbeperking onbedreigd overeind. Hoe verder verwijderd van ons huis, hoe minder bijbelvast ze is. Pas op: mijn Groote Liefde verandert echt niet in een woeste duivelin die met haar zware voet alles en iedereen in gevaar brengt. In tegendeel: ze houdt zich netjes aan alle verkeersregels en rijdt met een aanvaardbare snelheid door de straten. Alleen: ze flirt constant met de 30 km/u-grens en rijdt een streepje sneller dat ik doorgaans doe. Dat is niet erg. Ook dat ben ik ondertussen gewoon.

Op de provincie-weg herhaalt zich het snel optrekken in een hoog toerental met de nodige rukken tijdens het schakelen. Door het vele ochtendverkeer halen we de toegelaten 70 km/u niet helemaal. Mijn Groote Liefde schakelt op tot vierde versnelling, laat de motor ondanks de sneeuw hoog in de toeren en houdt een constante snelheid aan. Een kleine kilometer later kan ik het niet meer aan en vraag ik haar verder naar de vijfde versnelling op te schakelen. Lacherig kijkt ze even opzij en vraagt zich luidop af of ik soms bang ben. Blijkbaar kan ze mijn onrust aflezen van mijn gezicht.

Even verder foetert mijn Groote Liefde op een wagen die naar haar gevoel veel te dicht op onze achterbumper rijdt. Daar houdt ze niet van. Dat weet ik. In de zijspiegel zie ik inderdaad een wagen die constant een drietal meter achter ons rijdt. Dat is veel te dicht. Als dat bij mij gebeurt, neem ik steevast de voet van het gaspedaal in de hoop dat de asociale bestuurder me inhaalt. Dan zie ik dat mijn Groote Liefde zelf zo’n drie meter achter de wagen voor haar hangt. Na een korte tweestrijd neem ik de tweede foute beslissing van de dag en wijs haar op het feit dat zij al even dicht op haar voorligger rijdt. Zwijgend vervolgen we de weg.

Het duurt tot op de parking voor haar kantoor voor we opnieuw praten. Was dat nu allemaal zo erg, wil mijn Groote Liefde weten. Nee, antwoord ik naar waarheid. Het is allemaal niet erg. Na al die jaren ben ik haar rijstijl min of meer gewoon, ook al went het nooit helemaal. En dat zeg ik haar ook. Dat ze rijdt als een Parisienne, bruusk en vol zelfvertrouwen. Dat die rijstijl bij haar past, bij haar uitstraling en bij haar directe aanpak. En dat alles meen ik uit de grond van mijn hart. Ook dat zeg ik.

En het kan allemaal nog veel erger, vermoed ik. Tenslotte spreekt het aantal beboete verkeersovertredingen van mijn Groote Liefde in haar voordeel: nul.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.