Cadeau’s en zo

Laatst kreeg ik kloppende koppijn door de geschenken die Mijn Groote Liefde en uw dienaar met eindejaar kregen toegestopt.

Voor zij die het gemist hebben: de natie is net uit de eindejaarsperiode, het tijdvak tussen pakweg kerstavond en nieuwjaarsdag, met daartussen kerstdag, tweede kerst, oudejaar en nog een handvol onbenoembare, zo niet onnoemelijke etmalen. Het is het seizoen bij uitstek van confidenties, confrontaties en cadeautjes.

En ook: de confrontatie met die cadeautjes en het feestgedruis kan tot zelfreflectie leiden. Helaas is dat – in mijn geval – een zeer pijnlijke combinatie.

Cadeautjes vertellen veel over de gulle gever. Ze schetsen het beeld dat de schenker heeft van de ontvanger. Een presentje is een micro-analyse van de persoon en de situatie. Het is een aanzet tot profilering. Dat alles kan onschuldig zijn; soms is het confronterende waarheid versluierd in pakpapier.

Mijn Groote Liefde pretendeert dolgelukkig te zijn met mijn eindejaarscadeau voor haar: een schattige onesie. Tegenwoordig paradeert elke avond na het ratelen van de rolluiken een mensengrote muis door de woonkamer. In beginsel leek die romper mij een leuk presentje, omwille van de verwijzing naar de meer algemeen gebruikte bijnaam van Mijn Groote Liefde: “Motormuis”. (De oorsprong van dat epitheton is een ander verhaal en doet hier niet ter zake.) Ondertussen weet ik wel beter. Blijkbaar was ik in de aanloop naar eindejaar doof en blind voor de vele subtiele hints die mij naar een ander en meer discreet segment van de textielsector dienden te gidsen.

Ter mijner verdediging wijs ik graag naar mijn blote linkerpols, de veel minder geraffineerde suggestie enkele weken terug ten spijt. Let wel: dat gemis knabbelt niet aan de heerlijkheid van het beloofde barbier-bezoek. Laat dàt vooral duidelijk zijn. Alleen… was ik van slechte wil, dan zag ik in het geschenk een mogelijke terechtwijzing van een vermeend slonzig voorkomen. Maar dat is het niet. Mijn Groote Liefde weet maar al te goed hoe graag ik mijn coiffure overlever aan de vaardige vingers van een frivole friseur.

Soms trekken cadeau’s de wenkbrauwen in een vraagteken, en dan wordt het gevaarlijk. Op onze bescheiden nieuwjaarsdrink voor familie, vrienden en buren oogsten wij volgende cadeau’s: 1 gebottelde honing-bourbon, 3 flessen gin en alles samen een paar kratten wijn. That’s it! We zijn dolgelukkig met het toegestopte lekkers, daar niet van. Zoveel gulheid verwarmt ons hart en dan doel ik niet op het alcoholische effect.

Wel evoqueert die specifieke generositeit vragen bij het beeld dat men van ons heeft. Ziet de buitenwereld Mijn Groote Liefde en ikzelve dan werkelijk als ongebreidelde zuipschuiten die zich elke avond laven aan kundige gegiste nectar? Is dàt wat wij in hun ogen zijn: vriendelijke, breed glimlachende medemensen, met een open groet in de rechterhand en een glas alcohol in de linker?

Op het feestje waarvan sprake heb ik na een aantal gemoedelijke babbels en bubbels een epifanie. De buurman onderstreept fijntjes dat ik de toegestopte wijn echt wel zal lusten. De godendrank bevat immers die cépages waarvan ik het meeste houd, zegt hij zich te herinneren. De aangeboden flessen gin – de meesten ruiken naar de Indische koloniën, ook al is het een Londense destillaat – komt steevast met een referte naar cyber-snapshots van intieme zomerse aperitief-momenten in onze pergola.

Bij de keuze van hun cadeau’s volgen de schenkers dus niet het resultaat van eigen profiel-analyses, maar aanwijzingen uit de Sociale Media, zo blijkt. Naast een redelijk schrikwekkende vaststelling, is dat ook een hele opluchting. Daar ga ik ene op drinken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.