Newspeak

Laatst voelde de piot zich danig geschoffeerd.

De recente stembusgang dompelt de Via Prosperità in verdriet. De piot blijft achter met een zwaar gemoed en een karrenvracht vragen. Zoekend naar antwoorden neemt hij zoveel mogelijk analyses en getuigenissen in zich op en denkt na over wat deze ramp op lange termijn kan betekenen.

Aan lezingen en exegeses geen gebrek, dat staat al snel vast, ook en vooral op het internet. Tot zijn opluchting blijkt al snel dat hij niet de enige is die met prangende vragen worstelt. Nog anderen vechten tegen de verbijstering. Het is voor velen een mysterie, voor anderen dan weer niet.

Het lezen van de vele interpretaties werkt louterend. Een aantal, veel slimmere lieden weet de calamiteiten te duiden binnen een groter, vaak mondiaal kader, veel beter dat de piot dat kan. Telkens hij een bevredigend betoog vindt, deelt hij dat met zijn cybervrienden. Ook dat lucht op, toch voor een beetje. Want praten helpt, altijd en overal.

Al snel ervaart de piot dat zijn actie en stellingname in zijn kenniskring velerlei reacties losweekt. En die komen in allerlei vormen en soorten. Dat niet iedereen zijn visie toegewijd is, verwacht hij wel. Dat sommigen hun afwijzing onderstrepen met onvriendelijke bewoordingen, onheuse formuleringen en brutale verdraaiingen van de feiten, schokt hem. Vooral het omdraaien van aangehaalde argumenten en het bewust foutief interpreteren, jagen hem de daver op het lijf.

Sommigen beperken zich tot het gebruikelijke scheldproza. Na het delen van een openhartige ontboezeming van een fijn mens en goede vriendin ziet de piot met bloedend hart hoe de reacties steeds weer scheldend mikken op de persoon, eerder nooit op de inhoud.

Dat alles bezorgt de piot de bibber. Niet dat hij bang is. De huiver is geboren uit plaatsvervangende schaamte en is een verdrietig snikken om het kil en triestig beeld van een dreigende toekomst.

Ook het terugkerend verwijt kortzichtig te zijn komt hard binnen, vooral net nu de piot – vaker dan goed is – zich verliest in overpeinzingen. Want nadenken is stilstaand bij het heden praten over verleden en toekomst. En dat is per definitie het tegendeel van kortzichtig.

De scherpe scheldpartijen en de vage verwijten leiden alvast tot één rationele reflectie: sommigen zijn ‘Newspeak‘ aan het heruitvinden.

Haiku_14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.