Onmacht

Laatst stond de piot het wenen nader dan het lachen.

Mijn Groote Liefde en haar piot hebben geen kalender nodig om te beseffen dat de herfst de vuist reeds heft om op de voordeur te kloppen. Af en toe zucht de carrosserie en ook het chassis kreunt bij gelegenheid. Periodiek nazicht en serene service houden de onderhoudskosten (voorlopig) laag en smeren de meest vitale onderdelen. En de vitaliteit.

Hoewel Mijn Groote Liefde in het hoofd en het hart van de piot nog steeds zesendertig lentes telt, is haar ranke figuur van een iets ouder bouwjaar. Terwijl haar sanitaire infrastructuur en aanhorigheden nog steeds meer dan behoorlijk werken (hoera!), vertoont haar centrale airconditioning sinds enige tijd geweldige kuren.

Dat is de natuur en dat is niet onmiddellijk iets om zich zorgen over te maken. Of toch?

Mannen houden zichzelf graag en vaak voor dat er veel ergere dingen in het leven zijn dan opvliegers en aanverwante stuwingen. De piot ziet het anders. De “Collateral Damage” van die hormonale verstoring en verminderde oestrogeen-productie bij Mijn Groote Liefde inspireert hem tot meer nuance.

De schade is dubbel. Vooreerst wegen de Vapeurs op het karige gezinsbudget en wel op twee manieren. Enerzijds verschijnt de piot regelmatig aan de toonbank van de lokale apothekeres met een verlangen naar medicijnen en andere supplementen voor Mijn Groote Liefde met het oog op het onderdrukken van de menopauzale symptomen en het beperken van structurele schade. Anderzijds staat ook het echtelijk departement “wassen-drogen-strijken” zwaar onder druk. Bij Mijn Groote Liefde is het dampen na de niet zo zeldzame jogging amper een condens-droppel op het koude vensterglas in vergelijking met de schier oeverloze zweetstromen die haar meermaals daags overrompelen. De gezins-wasserette kan de fors aangezwollen vloed aan lichaamsvochtig beddengoed, lingerie, bloesjes, jurkjes en andere bovenkleren ternauwernood verwerken. Dat is één.

Daarnaast treffen de Vapeurs het dagelijks leven zonder meer midscheeps. Voor Mijn Groote Liefde zijn ze op de factorij – vooral in het bijzijn van klanten – evenzeer lastig en ongelegen als redelijk verteerbaar. ’s Avonds na het neerlaten van de rolluiken vindt de piot de sporadische opvliegers hoofdzakelijk amusant, inzonderheid wanneer Mijn Groote Liefde bij een hevige aanval alle overbodige textiel uittrekt.

De echte miserie openbaart zich bij nacht. Ook in de matrimoniale sponde slaan de hormonale kortsluitingen meedogenloos toe. Telkens weer wekt het hevig transpireren Mijn Groote Liefde. Van warmte-ellende gooit zij alle dekens van zich af, die dan vervolgens prompt landen bovenop de piot, waardoor die op zijn beurt verdwaasd neuzelend ontwaakt. De opvliegers verstoren de nachtrust exponentieel meer dan destijds het gebleit van het kersverse grut in de kinderkribbe. Heden bestaat in de Via Prosperità een ongestoorde slaap enkel nog als heerlijke herinnering.

Tijdens de recente hittegolf volstaat zelfs het omslaan van de bedbedekking niet meer en zoekt Mijn Groote Liefde zittend op de rand van het ledikant verfrissing. Net op dat moment ontlokt een spierkramp in de rechter Fibularis Brevis een huilende pijnkreet. “Wat kan ik doen,” vraagt een slaapdronken piot bezorgd. “Niets,” kermt Mijn Groote Liefde. Machteloos laat de piot het hoofd in de peluw vallen en voelt een ongeleide woede wellen.

Tranen van onmacht spoelen de korstjes op zijn oogleden weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.