Fatsoenloos

Laatst schreeuwde Mijn Groote Liefde alle remmen van het familievehikel dicht.

Het mooie weer dompelt de Via Prosperità in de allerbeste stemming en dus is iedereen voldoende gewapend voor een kort bezoekje aan La Mama. Na het harde labeur in de Factorij ontbreekt het Mijn Groote Liefde evenwel aan de nodige energie om zelf het stuurwiel ter hand te nemen en zodoende krijgt de piot bij uitzondering die eer in de schoot geworpen.

Kort na het vertrek – bij het oprijden van de shopping-boulevard – kleurt het signaal rood. Gebruikmakend van de korte stop, peilt de piot bij Mijn Groote Liefde naar de dingen des levens. Nauwelijks een halve anekdote later wenkt het groen licht de wachtende wagens. De automobielen zijn amper in beweging als plots een fijne freule op een oma-fiets de verkeerslichten feestelijk negeert en vlak voor de geschrokken koplampen van links naar rechts het kruispunt overijlt.

Die stomme kalle,” krijst Mijn Groote Liefde fel, maar de dwalende deerne hoort het niet.

De piot sust: “Dat is nog het minste. Geen dag gaat voorbij of ik zie hier automobilisten, fietsers of voetgangers de meest elementaire verkeersregels met de voeten treden. In de ogen van velen is een rood licht, een voorrangsregel of een stopteken een suggestie, geen wet.

“Kom aan… AllezWaar zit hun verstand? Waarom doet iemand zoiets?” vraagt Mijn Groote Liefde zich luidop af. De piot haalt de schouders op en stuurt de wagen naar rechts. De motor stuwt de voiture naar de toegelaten snelheid.

Het voorval laat Mijn Groote Liefde niet los en zij herhaalt haar vragenreeks. “Er is toch iets fundamenteel verkeerd met dat soort mensen,” besluit zij. Haar publiek haalt unaniem en synchroon de schouders op.

Daarop wijdt de piot uit over een gelijkaardig voorval eerder op de dag: een moeder met in haar zog haar dochter op een kinderfiets trok bij rood een spurtje naar de overkant van de boulevard. “En ik moet eerlijk bekennen dat ik niet weet wat ik het ergste vind,” besluit hij zijn getuigenis, “Dat die mama bewust en eigenwijs haar kind in een levensgevaarlijke situatie duwt. Of dat zijn haar kroost een akelig voorbeeld stelt: je moet je niks aantrekken van verkeersregels, en bij uitbreiding van anderen in het verkeer.

Ja. Dat ook,” knikt Mijn Groote Liefde en ze hult zich in stilzwijgen. De piot interpreteert dit – al dan niet terecht – als een uitnodiging om luidop verder te denken.

Niet gehinderd door enige kennis van zaken trumpeteren steeds meer idioten de meest onware dingen die steeds meer soortgenoten als verheven nectar tot zich nemen. Waarheid is een verloren luxe, gerechtigheid een zeldzaamheid – ook in het verkeer. (*) Het is erg. Helaas is de verwerpelijke attitude waarmee steeds meer mensen het verkeer vergiftigen uiteindelijk ook maar een symptoom van een soort mentaliteit dat zich voedt met narcisme en nepotisme, egocentrisme en eigenbelang.

OK. Daar gaan we weer,” zucht Mijn Groote Liefde en ze kijkt haar piot streng aan: “Straks ga je voor de zoveelste keer beweren dat TrumpBdW en andere raddraaiers schuld hebben aan alles wat verkeerd loopt in de maatschappij, ongeacht het gaat om falende verkeersopvoeding, fout gedrag of feitenverloochening.” 

De piot heeft zijn standaard antwoord klaar: “Schuld? Nee! Niet onmiddellijk en hopelijk niet rechtstreeks. Maar die heerschappen ondernemen weinig tot niets om die gruwelijke mentaliteit te bekampen, integendeel. Hun houding is voor menig idioot het sein en de ultieme aansporing om alle fatsoen overboord te gooien en het slechtste in zichzelf boven te halen. Dat soort snuiters etaleert een gedrag dat erop gericht is anderen te kwetsen. Daar zijn geen woorden voor.

“Ja, ja… ’t Is al goed. Stil nu!” sust Mijn Groote Liefde in een poging om de woeling bij de piot te temperen. “En sla hier maar links af. We gaan niet langs de expresweg. Met het mooie weer is het daar veel te druk.

De piot zwijgt en treurt verder.

 


(*) In de ogen van een bepaald soort binken zijn verkeersregels en -boetes geen poging om mensenlevens te redden. Voor hen is dat pestgedrag van een overheid die erop uit is hen persoonlijk te treffen. Alsof…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.