Cadeau

Laatst mocht de piot met de minzame zegen van Mijn Groote Liefde aan zijn Klaas-cadeau ruiken.

Aficionado’s kunnen het beter duiden dan ikzelf: in de Via Prosperità hangt tegenwoordig een sport(ief) odeurtje. Six-pack-trainingen, regelmatige joggings (solo of met een of meerdere slaafjes), fietsen op rollen voor het video-scherm… Inderdaad: ik heb het over Mijn Groote Liefde. Naast breien, tuinieren en Rummikub vindt die schoonheid altijd wel iets om haar avondlijke energie kwijt te kunnen (de Qi Gong-sessies laat ik buiten beschouwing, want dit is een ernstige blog).

Niet zelden (lees: elke keer) probeert de stoute meid mij te betrekken in haar hardloop-uitjes en dan is het moeilijk weerstaan aan haar bede. Daarom ook dat ik redelijk regelmatig de loopschoenen aantrek, veel vaker dan ik weinige tijd geleden van harte hoopte. Daarbij moet wel gezegd: mijn stemming is nà dergelijke draf opperbest, en meer dat wat pijntjes her en der houd ik er niet aan over. Tenslotte beperken de martelgangen zich meestal tot een handvol rondjes op de Finse piste in het Bloso-sportcomplex of een “leuk circuitje” (wat heet) in een nabijgelegen bos.

Evenwel. Enkele avonden geleden tref ik Mijn Groote Liefde aan in het salon, getooid met haar breedste glimlach. Meteen voel ik nattigheid. Voorzichtig schuif ik bij en peil aarzelend naar wat mij te wachten staat. Mijn presumptie heeft prijs. Mijn jaareinde belooft hels te zijn (een andere kwalificatie kan ik niet zo snel verzinnen).

Half stikkend en zich verslikkend in een onderdrukte schaterlach ontvouwt Mijn Groote Liefde haar duivelse plannen. Met mij. Dank zij haar eindeloze goedheid kleven twee drossaards op mijn naam: eentje voor de Urban Trail (10 km) en eentje voor de Kerstloop (6 km). Het condoléance-register is geopend.

De volgende zaterdag bewijst Mijn Groote Liefde meteen dat het menens is: in plaats van te lonken met een paar rondjes Finse Piste, verleidt zij mij tot een zogenaamde rustige jogging over de Brugse Vesten. Gelukkig is zij ook maar een mens en moet zij tijdens haar dwingend betoog eventjes naar adem happen. Met enige moeite wring ik mij in het gaatje en kan ik mijn dubbele eis formuleren: we kiezen voor de verkorte versie en laten het stuk langs het kanaal vallen, én we gaan van de Via Prosperità joggend naar de lusvormige martelgang. Tot mijn verbazing krijgen beide voorwaarden haar fiat.

Van de Via Prosperità tot aan de Gentpoort gaan het als vanouds: Mijn Groote Liefde kwettert er op los terwijl ik aanvaardbaar hijgend en puffend voorzichtig naar het juiste ritme zoek. Maar het betert en ter hoogte van het Minnewater kan ik voorwaar zonder al te veel horten en stoten een volwaardige volzin produceren. Aan de Ezelpoort kijken enkele toeristen vreemd edoch geamuseerd op. Het moet ook een grappig zicht zijn: een dartele hinde met een strompelende buffel aan haar zijde. Vooral dat laatste. Toch heb ik de indruk dat het niet zo slecht, heu… loopt. Tot zover overtreft dit mijn stoutste dromen en ik voel me honderd sukkelaars sterk.

Een halve kilometer verder kan ik mezelf voor de kop slaan. Mijn gedachten waren ontegensprekelijk pompelmoes toen ik zomaar rapporteerde voor dergelijke zelfmoordmissie. Schier stervend op de dorpel van de DuPont-fabriek gist in mijn brein de gedachte om te stoppen en een taxi te bellen. Of een ambulance. Wat verder durf ik reutelend mijn angst uitspreken en verwonderlijk genoeg boor ik bij het vormen van de woorden een tweede adem aan. Een halve dood later belooft de Kruispoort het naderend einde van de helse geseling.

Maar het is niet al kommer en kwel. Zo weet ik ondertussen ook wat het presentje is dat op oudejaar bij de feestdis op mij wacht: een fijne collectie anti-inflammatoire pommades. In een mandje, dat spreekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.