Bitches

Laatst had de piot een meditatief moment en prakkiseerde diep over “Bitches“.

Het gebeurt wel vaker dat de piot zich hult in contemplatie. Het zuivert zijn gedachten en voedt zijn inspiratie. En het is nu eenmaal zalig toeven in een derwijze dimensieloze ruimte. Om een of ander duistere reden landen zijn overpeinzingen dit keer op de notie “Bitch“.

Bitch” is een epitheton dat de dame in kwestie willens nillens oogst, of ook heel vaak onbewust opgespeld krijgt. Meestal verwijst het naar een attitude of een gedrag dat niet altijd onbesproken is.

Contrarie als hij is, vindt de piot “Bitch” een mooi verbum, dat thuis hoort in de Galerij Groot-Idiomen van de Nederlandse Taal, mede omdat het woord een diamant met vele facetten is. Want dát weet de piot wel zeker: Bitches zijn ook maar mensen en dus verschijnen die dames in alle mogelijke vormen, geuren en kleuren ten tonele.

Met die gedachte breekt de dijk en gaat de piot filosoferen over een theoretische “bitches-classificatie“. Zo voor de vuist weg kan hij meteen drie categorieën bedenken, en bij elk daarvan weet hij wel wat namen te plaatsen. Een pronte pudeur weerhoudt hem daarvan, al is het gebruik van pseudoniemen duivels verleidelijk.

In beginsel zijn de meeste bitches bijzonder bekwame dames die doortastend doen wat gedaan moet worden, zonder al te veel tralala te verkopen. Ze denken, zeggen en doen waar het op staat. Deze freules verdienen zonder uitzondering eenieders waardering, ook al krijgen ze die niet altijd. De piot heeft er zo meerdere ontmoet. En hoe hard hun boodschap bij tijd en wijlen ook was, hij had altijd begrip en vaak bewondering voor hun aanpak.

Spijtig genoeg zijn niet alle bitches engelen. Sommige tuthola’s danken hun label “Bitch” aan alles behalve een eerlijke levenswandel. Zij leven bij gratie van geniepige manipulaties, bedrieglijk optreden en een verborgen agenda. De piot heeft zijn deel van dat soort gehad. Gelukkig is met het vergeten van hun namen ook de pestpijn schier vervlogen. (Op eenvoudig verzoek kan hij wel wat research verrichten en een niet-gelimiteerde lijst opstellen).

Sommige Bitches (mét hoofdletter) overstijgen alle voorgaande. Hun grote bekwaamheid stoelt op een gedreven visie die bulkt van intelligent inzicht. Het zijn dames met kloten. En ze zijn eerlijk. Nu gedraagt een minderheid van hen zich bij momenten inderdaad erg kloterig. Volgens de piot is dat meestal een overdreven terugstoot op de vele tegenwerkingen en andere aversies die hun bestaan uitlokt bij hanig gebroed. Hoe fel die Bitches zich ook gedragen, de piot proeft in hun taal en tekens telkens passie en goede bedoelingen.

Long live the Bitches!” mompelt de piot, en hij gaat een kaarsje branden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.