Blijvertje

Laatst treiterde een gemene verkoudheid de piot het snot uit de neus.

Die zondag worstelt de piot met een smerige irritatie hoog in de neusholte. Dat gevoel is hem niet vreemd en mondt meestal uit in een stevige verkoudheid. Met een zwaar gemoed, en gewapend met koortswerende pijnstillers en een gigantische boeren-zakdoek, zoekt hij die avond de echtelijke sponde op.

’s Anderendaags zijn de ergste voorgevoelens bewaarheid: de piot hoest en rochelt als een versleten Jaguar E type en heeft het gevoel dat Mijn Groote Liefde van de nacht heeft gebruik gemaakt om hem met een houten hamer op het hoofd te timmeren. Tevens vecht hij vruchteloos tegen een lekkende neus en worstelt hij met een vreselijke pijnstrook van de keelholte tot de sinussen. Om de pret compleet te maken, overvalt een koortsachtige slapheid zijn lijf en leden. Kortom: de piot kan een geneesheer gebruiken.

Zoals dat tegenwoordig gaat, wil hij online zijn doktersafspraak boeken, maar een pop-up weerhoudt hem daarvan: bij koorts of griepverschijnselen start de raadpleging met een telefonisch contact. Zodra de klok de christelijke uren bereikt, belt de piot de huisartsenpraktijk waar zijn Globaal Medisch Dossier ligt en onmiddellijk verraadt een bandje een wachtrij. Zodra hij aan beurt is, schetst de piot bondig zijn klachten. Het treft: nog diezelfde dag mag hij zijn ziek lichaam ter inspectie komen aanbieden.

In het medisch kabinet vat de piot op vraag van de arts de symptomen nog eens samen: “Branderig gevoel van keel tot sinussen, hoesten, hoofdpijn en een beetje grieperig, maar geen koorts.” De dokter knikt en begint haar onderzoek: temperatuur opmeten (“Geen verhoging“), keel (“Is behoorlijk rood“) en oren (“Dat ziet er goed uit“) inspecteren en nadat de piot zijn shirt heeft uitgetrokken ook hart en longen beluisteren (“Da’s OK. Je hart klopt mooi“). Tot slot meet zij de bloeddruk van de piot. Bij het verwijderen van de manchet kan haar mondmasker haar bezorgdheid niet verbergen: “Je bloeddruk is te hoog, veel te hoog. Dat moet je in de gaten houden.” De piot heeft daar een theorie over maar durft die niet uitspreken.

De arts heeft al een gedeeltelijke diagnose klaar. “Je bent inderdaad verkouden. Het is geen griep, wat daarvoor is nog te vroeg, maar…”, gaat ze verder en de piot ziet de bui al hangen. “In deze tijden mogen we niks uitsluiten en daarom wil ik je ook testen op Corona. Als dat voor jou OK is, want het in een onaangenaam onderzoek.

De piot heeft gehoord van die test, en wat volgt overtreft zijn verwachtingen. De arts haalt een lang wattenstaafje uit een speciaal etui, vraagt de piot het hoofd achterover te hellen en schuift het stokje in zijn rechter neusgat. Het pookje prikt en kietelt achteraan zijn neusholte en de piot voelt tranen opwellen. Net op het moment dat hij denk dat het ergste voorbij is, duwt de dokter het staafje een fractie dieper en draait het rond. En dan is het voorbij.

Dat de huisarts bij een stevige verkoudheid meteen ook test op Covid-19, zet de piot aan het peinzen. Hoewel de vergelijking aan alle kanten rammelt, doet het hem denken aan wat zoveel ex-kanker-patiënten meemaken. Ook al heeft de oncoloog hen genezen verklaard, dan nog zal bij elk doktersbezoek voor om het even welke klacht die klote-ziekte zich als een sinister spook over de diagnose draperen.

We kunnen maar beter wennen aan Corona-testen,” zegt de piot die avond tegen Mijn Groote Liefde tijdens de vaat, “Bij elke klacht die maar iets te maken heeft met het respiratoir systeem ga je prijs hebben. Ze gaan een wattenstaafje in je neus pleuren.

Mijn Groote Liefde haalt onverschillig de schouders op, terwijl ze een afgewassen gin-roemer in de glazenkast plaatst: “Tja… Dat is dan maar zo, hé?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.