Vervloekt

Laatst kreeg de Piot een onaangename déjà vu met gelukkig een soortement “happy ending“.

Het is geen geheim. Sinds een paar jaar marcheert de piot in het werklozenleger, de vele sollicitaties en een paar schaarse gesprekken ten spijt. En daar komt nu kortstondig verandering in.

Voor zijn ontslag kan hij lange tijd zijn ding kwijt in een boeiende en aangename job – het is de “triple A” parel op zijn Curriculum Vitae – tot op de dag een tsunami zijn werkplek overspoelt. Zijn succesvolle werkgever neemt een zieltogende concurrent over en daarna is niks nog hetzelfde.

De instroom van tot collega’s omgeturnde ex-concurrenten voelt aan als de infiltratie van een geheim bondgenootschap. Plotseling veranderen procedures en afspraken die het moederbedrijf tot succesvolle hoogtes stuwen, zonder dat daar veel ruchtbaarheid aan is gegeven.

Al vrij snel geraakt ook de piot verstrikt in een web van kuiperijen en machtsspelletjes die de nieuwkomers over het bedrijf gooien. In het bijzonder twee creaturen dicht bij hem spelen een treiterig spel: zijn leidinggevende en een geparachuteerde “collega”.

De naam van die superieur is de piot allang vergeten, haar serpentwaardig gedrag niet. Hij noemt haar X. Als een volwaardige helleveeg positioneert zij tegenover de piot haar pion, die arrogant, betweterig en stiekem hun gezamenlijk geheim plan tot uitvoer brengt. De piot maakt geen schijn van kans tegen het venijn van de vileine tandem.

Lang duurt het niet of de personeelsdirecteur legt op het bord van de piot een zogezegde lunchafspraak, die uiteindelijk uitdraait in een “slecht nieuws gesprek“, volgens de regels van de kunst. De piot is een goeie patriot en maakt zich zeer snel zijn nieuwe stelling eigen. Een kersvers leven omarmt hem en hij laat zich louterend meevoeren op de nieuwe stroom.

Maanden tuimelen van de kalender en de vele sollicitaties en andere kandidaturen blijven ongehoord. De piot deemstert weg. Ongeveer rond de tijd dat zijn hoofd en zijn hart zich hebben verzoend met een uitdovende loopbaan, brengt Corona verandering. Amper 48 uur na het eerste telefonisch contact mag de piot zich aanbieden op een “Covid19 Contactopvolgingscenter“.

De eerste dag van de opleiding tot Contacttracer (een dure naam voor een gespecialiseerde callcenter-agent) maakt de piot kennis met een collega met exact dezelfde naam als zijn kwelgeest enkele jaar terug. De man in kwestie kan er zelf weinig aan doen, denkt de piot, en hij geeft de stakker het voordeel van de twijfel.

Die schroom verdampt al snel onder het gebeuk het groot ego onder een bijzonder klein lichtje. De ene stomme uitspraak over de andere domme verwoording struikelt over zijn bezige lippen. De piot denkt er het zijne van en reageert niet langer op de lege woordenstroom. Zijn overbuur leest de ergernis op zijn gezicht. Hij knipoogt: “Je hoeft niet altijd naar de zoo om spektakel te zien.

De piot verslikt zich in zijn water. Hij lacht smakelijk en denkt bij zichzelf: “Sommige namen zijn echt wel vervloekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.