Op eieren lopen

Laatst tijdens een dauwdraf mijmerde de piot over het schrijven.

Het is geen geheim dat het mij steeds moeilijker valt om met grote regelmaat een spits, puntig en bij voorkeur kleurrijk miniatuur neer te pennen. En dat is een probleem. Want wie eenmaal de geur van inkt op papier proeft, is per direct verslaafd. Gebeurlijke onthouding gaat dan ook gepaard met vervelende verschijnselen, vooral voor de omgeving.

De reden voor het opdrogen van het woorden- en letterbeekje is niet omdat alles al eens gezegd of beschreven is. Integendeel. Een Witte Berg laat zich op 4810 manieren beschrijven, dus waarom kan het verhalen van eigen belevenissen, waarnemingen en overpeinzingen moeilijk zijn? Niet dus.

Een belangrijke externe factor houdt regelmatig nogal treiterend mijn spreekwoordelijke pen buiten handbereik. De naam is “tijd“. Of beter gezegd: “het gebrek aan tijd“.

Om te beginnen is er mijn tijdelijk emplooi als “Corona Contacttracer“. Dat is een duur woord voor een callcenter-agent die met de nodige empathie Covid19-besmette personen opbelt en hun contacten in kaart brengt. Deze bezigheid blaast wat meer zuurstof in de financiële ademruimte van de Via Prosperità, maar legt tegelijk een hypotheek op de meanderende dagindeling die ik sinds Het Grote Onrecht aanhoud. Daarnaast claimen de zogenaamde “grotere verhalen” die door mijn hoofd spoken veel denkwerk en schrijfenergie, wat veelal synoniem is van een grote tijdsconsumptie. Wat rest zijn kruimels en het resultaat daarvan lees je hier.

Maar “tijd” is niet alles. Er is nog een ander element waarvan de importantie niet onderschat mag worden: “Mijn Groote Liefde“.

Bij het bladeren door mijn blog-schrijfsels valt het mij op dat mijn muze het meest voorkomend onderwerp is. Dat de meeste verhalen over haar op smaak zijn gebracht met een redelijk forse portie fantasie, is daarbij van geen tel: er is altijd wel een aanleiding, een aanzet of een ander zaadje. Het legendarisch stout stemmetje in mijn hoofd weet dat ook en blijft op hetzelfde nageltje hameren: “Zij Loopt Op Eieren“. Die theorie wil dat Mijn Groote Liefde er alles aan doet om niet langer om de haverklap en ongewild de genster te zijn die mijn knotsgekke verbeelding in de fik steekt. Ze houdt het rustig en dat scheelt.

Tijdens een dauwdraf denk ik na over die wetenschap. En zoals wel meer voorvalt tijdens dergelijke inspanning, zie ik ook nu weer het licht, ergens tussen Arse Meerschen en Felthem. De uitkomst is geniaal is zijn eenvoud, al zeg ik het zelf.

Het is welzeker van het allerhoogste belang dat ik mijn voornaamste inspiratiebron bescherm tegen een mogelijke implosie. Haar spreekwoordelijke voorzichtigheid om haar eigen persoon en om haar doen en laten, is slechts één van de vele bedreigingen, besef ik. Die wetenschap voedt het vermoeden dat de beoogde protectie slechts mogelijk is indien ik Mijn Groote Liefde niet langer percipieer als de ravissant schone persoonsmens die zij is, en meer als het instituut dat zij op haar onnavolgbare manier vorm geeft. In dat opzicht zijn feiten en gebeurtenissen dus niet langer alles bepalend. Dat zij op eieren loopt heeft geen belang. Haar bestaan an sich is een voldoende vruchtbare bodem voor de meest ongebreidelde fantasie. Of een verhaal waargebeurd is, is niet langer belangrijk. Wat telt is of het past binnen de krijtlijnen van wat zou kunnen zijn. Het volstaat dat het vertelsel mogelijks misschien onder bepaalde omstandigheden eventueel wel eens zou kunnen gebeuren. Zoiets. Deze ingesteldheid doet het aantal mogelijke verhalen en andere verzinsels exponentieel stijgen.

Nog tijdens het huiswaarts joggen groeien in mijn hoofd een paar schitterende volzinnen die smeken om de functie van hoeksteen in een onweerstaanbaar schrijfsel. Helaas spoelt de verkwikkende douche na de renpartij die een voor een onherroepelijk weg. Aan de ontbijttafel aanhoort “Mijn Groote Liefde” onbewogen mijn desbetreffende klaagzang en zucht: “Misschien moet je zoals ik bij het joggen dan toch je telefoon meenemen. Je kan hem gebruiken als dictafoon.

Ze is toch liever en schattiger als ze niet op eieren loopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.