Vrijheid

Laatst palaverde de Piot met een gewezen para over vrijheid.

Als contacttracer help ik de verspreiding van het vileine virus in kaart brengen. Een groot deel van mijn dagtaak is het speuren naar de contactgegevens van zogenaamde “Indexen” en “High Risk Persons“. De eersten testten positief op Covid-19 en de anderen hadden een risicovol contact met een Corona-besmet persoon. Gelukkig is er daarnaast ook steeds ruimte voor een empathische babbel.

De brute en gedecideerde taal van de “High Risk Person” aan de andere kant van de lijn kan niet verhullen dat de man een vriendelijke en joviale kerel met een open geest is. Het spellen van zijn adres verraadt een militaire achtergrond en dat zeg ik hem ook. Mijn contact lacht schor en bevestigt mijn vermoeden: blijkbaar heb ik een gewezen paracommando aan de lijn, eentje die voelbaar een ransel boordevol missies torst.

Mijn uitleg over wat de opgelegde quarantaine eigenlijk inhoudt, besluit ik voor de gelegenheid met de uitsmijter “Ik weet dat sommigen al deze maatregelen ervaren als een beperking van hun vrijheid, maar dat is niet de bedoeling. Het is enkel een middel om de verspreiding van het virus in te dijken en mensen te beschermen tegen besmetting.

De ex-para schiet in een onbedaarlijke lach: “Zal ik eens wat zeggen? Al die pipo’s die zagen en zeveren over mondmaskers, lockdown en quarantaine, en hoe dat allemaal een aanslag op hun vrijheid is, weten bij lange na niet wat vrijheid is.” En tot mijn verbazing begint de militair te filosoferen over wat ons allemaal zo dierbaar is.

De rode baret valt meteen met de deur in huis: “Vrijheid is discipline. Zonder discipline heb je geen vrijheid.

Eventjes sta ik met de mond vol tanden. Dat grijpt hij aan als een uitnodiging om zijn verhaal te doen. Onmiddellijk is duidelijk dat de ex-para met discipline niet “tucht” of “blinde gehoorzaamheid” bedoelt, wel “onkreukbaarheid” en “gebondenheid”.

In zijn filosofie is vrijheid de discipline om in eer en geweten die bindende keuzes de maken die nooit of nergens iemands integriteit bedreigen. Een sterke zelfbeheersing om zijn verplichtingen na te komen staat daarbij centraal. Elk individu heeft plichten en wie ze nakomt verdient rechten, oreert de speciale soldaat. En rechten mag je vrijelijk uitoefenen, mits het respecteren van bepaalde grenzen. In principe heeft vrijheid geen grenzen, behalve daar waar de actie (of het uitoefenen van rechten) dreigt te botsen met de vrijheid van anderen.

Het is een visie die naadloos aansluit met de mijne en dat zeg ik hem ook. Dat is voor de krijger op rust het sein om uit te pakken met nog meer wijsheden over discipline en vrijheid, over eerbied en respect.

Het gesprek meandert nog wat verder totdat ik alle noodzakelijke data verzamel heb. Zeer tegen mijn zin moet ik afscheid nemen en dat zeg ik hem ook. Voor hij de telefoon oplegt buldert de ex-commando nog één raad door de hoorn: “Respect, daar draait allemaal om. Respect voor jezelf, respect voor je dierbaren, respect voor alles en iedereen. Stay safe.” Onhoorbaar voor hem knik ik instemmend: “Affirmatief!

De rest van de werkdag en nog vele vrije uren daarna blijft de stelling van de bijzondere militair door mijn hoofd stuiteren. Het klinkt allemaal zo belachelijk simpel, en toch dekt het een brede en diepe visie. Gedachten wervelend door mijn brein en vleien tegen elkaar aan. Hoe ik ook tegen de mantra van die bijzondere man aankijk, steeds weer land ik op de dualiteit rechten-plichten en hoe (zelf-)discipline die precaire balans in evenwicht houdt. De discipline om plichten na te komen leidt uiteindelijk tot het verwerven van rechten, die mits respect voor mens, maatschappij en natuur kunnen uitmonden in vrijheid. En omgekeerd.

Vrijheid is respectvol omgaan met rechten en plichten.” Met dat besluit zit ik er niet ver naast, denk ik, al vind ik de definitie van de ex-para nog altijd meer gebald, onbetwistbaar mooier en vooral veel krachtiger.

Vrijheid is discipline. Zonder discipline geen vrijheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.