Ex-cyber-cynisch

Laatst grinnikte de piot bij de tegelijk tedere en grappige herinneringen aan de destijds onmiskenbare tegenzin van Mijn Groote Liefde voor digitaal.

Vorige donderdag vibreert de Via Prosperità digitaal als nooit voorheen door Corona-geïnitieerde internetactiviteit. Terwijl ik op Platform 93/4 mijn tijdelijk emplooi als contacttracer ter harte neem, beheert Mijn Groote Liefde in de dressing de verzekeringsdossiers van haar klantjes even puik als ze dat in de Factorij doet, en dirigeert Het Studentje op haar kamer een videoconferentie over haar bachelor-proef. Voorwaar een setting die cyber-cynici een decennium geleden met de grootste hoon plachten te onthalen.

Ooit behoort Mijn Groote Liefde tot dat slag sceptici. Waar is de tijd? Een smartpheun was des duivels en ze kon maar niet begrijpen waarom dat technowondertje al snel zo’n belangrijke plaats innam in het doen en laten van Junior, Het Studentje en haar piot. In haar ogen mocht een simpel mobieltje met drukknoppen en een piekklein schermpje nog net. En dan nog wel als het echt niet anders kon. Legendarisch was haar uithalen naar mijn swipe ‘n’ tap in mijn knusse fauteuil na het ontbijt. Mijn excuus “Maar ik ben de krant aan het lezen…” kon rekenen op een volle nul procent begrip.

Dat was toen.

Na het schielijk heengaan van haar eerste lulijzertje tolereert Mijn Groote Liefde met de nodige tegenzin een eerste soi-disant slimme telefoon die eigenlijk niet meer is dan een mobieltje op steroïden. Toch weet de extra functionaliteit haar te bekoren. Evenwel veroorzaken de beperkte mogelijkheden van het toestelletje nogal wat haperingen die haar meer en meer enerveren. Wie enigszins vertrouwt is met het reilen en zeilen aan de Via Prosperità weet het wel: dergelijk toestand moet men ten koste van alles vermijden wegens extreem gevaarlijk.

Het duurt dan ook niet lang voor de schaduwregering van ons huishouden unaniem beslist om Mijn Groote Liefde een volwaardige smartpheun cadeau te doen. Een aantal signalen suggereert dat het momentum er is. Het feit dat iedereen in de Via Prosperità behalve zijzelf bankzaken regelt via het mobieltje, steekt haar meer en meer de ogen uit. Ook ons intens WhatsApp-en intrigeert haar. Toch proeven we een licht weerhouden wanneer zijn de gloednieuwe Huawei uitpakt: ze wil het ding enkel gebruiken om te bellen en te sms’en, zegt ze. Het duurt niet lang of Mijn Groote Liefde wil ook die superhandige Bank-App. Onbewust bereikt zij daarmee een point of no return.

Zodra Mijn Groote Liefde ziet hoe ik mijn mail voor een groot deel beheer via mijn smartphone, wil zij dat ook. De week nadien klapt zij haar laptop definitief dicht. Rond die tijd decreteert zij ook het opzeggen van de vaste telefoonlijn. In tegenstelling tot haar eerste gsm, heeft zij haar mobiel nu wél steeds bij, zeker als zij in haar eentje gaat sporten: “Wat dat is veiliger.

Ondanks het gebarsten touchscreen blijft Mijn Groote Liefde naarstig tokkelen. Netflix, VTM GO, VRTnu en YouTube hebben allang geen geheimen meer. Bij het motorrijden hoort zij het via bluetooth bellen in haar helm. Met GarminConnect houdt zij een vinger aan te pols van haar sportieve exploten. En het is schattig om te zien hoe zij knoeit bij het fotograferen. Mobiel surfen op het internet (met Hey Google!) fascineert haar mateloos. Websites die niet helemaal mobile-vriendelijk zijn, sabelt zij genadeloos neer. Kwatongen beweren dat deze frustratie de barsten in haar aanraakscherm verklaart, maar ik moet dat tegenspreken.

Die zaterdagnamiddag bestel ik aan de keukentafel corona-proef pistolets, croissants en koffiekoeken voor de volgende ochtend. Over mijn schouder tuurt Mijn Groote Liefde naar mijn laptop en ziet hoe het bestelvenster een QR-code presenteert. “Ik ga betalen,” commandeert zij. Fluks diept zij haar smartphone op en scant het blokjespatroon. Na het intoetsen van haar pin-code bevestigt de bestelsite haar betaling. “Dat is toch fantastisch,” kirt zij. “Wie had dat ooit gedacht.

Ik zwijg zedig en glimlach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.