Orient

Laatst bracht tweede kerst een openbaring.

Die ochtend begint heerlijk. Na het traditionele ontbijtritueel waarbij de piot met dromerige blik aanschouwt hoe Mijn Groote Liefde haar cornflakes oplepelt, glijdt de Via Prosperità over tot de order van de dag. Belangrijkste agendapunt is het blitzbezoek van Lady Mae. Voor het zover is, moet de piot nog voor de middag een paar complexe bewegingen uitvoeren. De maneuvers beginnen met vrijwillige afstappingen op enkele adressen om er bewoning te suggereren. Daarna vraagt een ultrakort boodschappenlijstje om aandacht. Sneller dan verwacht is de bodem van de koffiebonen-pot ontbloot en dat is een onaanvaardbare toestand op tweede kerst.

Gezien het krappe tijdschema verplaatst de piot zich met het Zwarte Monster. Aan het eerste van vele rode lichten beloert hij de mensen op straat, de meesten met mondmasker. Een zweepslag in de hersenen prikkelt in hem de straatfilosoof van het zevenste knopgat die hij is. “Een smoelvod kan de schoonheid van mooie mensen niet verstoppen“, oreert de piot voor zichzelf, “en bij anderen kan de mulle-sleunse niet groot genoeg zijn“. Gevolg gevend aan het groen licht en een kort getoeter ment de piot de automobiel verder op weg. Daarmee is ook een potentieel gevaarlijke ontsporing van een discriminerende gedachte ontweken.

De routineklussen nemen weinig tijd en moeite in beslag. Op de terugweg naar de Via Prosperità houdt de piot halt aan een net geopende nering. Ooit was het een krantenkiosk en na de pensionering van de uitbaatster blijft het pand aanvankelijk leeg staan. Pas vele maanden later verraden kratten de komst van een kruidenier. Om een of andere redenen suggereert de aankleding en de manier van uitstallen een Zuiderse inslag, vindt de piot.

Binnen merkt de piot onmiddellijk dat zijn instinct hem ook ditmaal niet bedrogen heeft. Zowat alle lekkernijen die hij associeert met Maghreb en de rest van de mediterrane wereld bedelen om zijn aandacht. De sukkelaar weet niet waar eerst te kijken. Diep in de winkel schikt de uitbater verpakkingen met vreemde opschriften in het schap met kennelijk deegwaren. Spontaan begroet de piot hem met een keurig ingestudeerd “As-Salaam-Alaikum” en vraagt in één adem naar het plekje waar koffie klanten lokt. Helaas zijn er geen pakjes bonen, maar wel een assortiment gemalen koffie van herkenbare merken tot vacuumzakjes met vreemde opschriften. “Laat ons eens zot doen,” denkt de piot en hij kiest op goed geluk een van de laatste. De weg naar de toonbank gaat langs verrukkelijke suikerwaren dus kan de piot niet anders dat een zakje notengebakjes meenemen. Na het afrekenen sluit hij in een moment voor opperste zelfbeheersing de ogen voor de grote gedroogde dadels en stap snel naar de wagen.

In de Via Prosperità opent de piot het pakje koffie en meteen vult de keuken zich met een kruidig en ongekend aroma, dat in niks lijkt op de “normale” koffiegeur. Een inspectie van de verpakking onder toezicht van Mijn Groote Liefde bevestigt dat dit koffie is, maar ook weer niet. Enkele uren later brengt het opgieten geen verandering en het proeven bevestigt het vermoeden: deze koffie is niet geschikt voor tere papillen en insgelijkse magen. Heel snel treedt Plan B in werking en krijgt de piot een officieuze reprimande op zijn teljoor. Dat kan niet verhinderen dat de doordringende geur en de scherpe smaak aan koffiekan blijven kleven.

Terwijl ’s anderendaags Mijn Groote Liefde haar duivelse kunsten ontbindt en ethaanzuur loslaat op de koffiekan, biedt de piot op blote knieën zijn verontschuldigingen aan: “Ik zal het nooit meer doen. Volgende keer kies is voor veilige koffie.” Even houdt Mijn Groote Liefde op met schrobben, laat een lange stilte vallen en declareert vervolgens: “Geen probleem. Dat komt in orde. En wees niet bang. Als die winkel werkelijk zoveel lekkers biedt als je beweert, mag je daar nog altijd langs gaan.

Meteen palmt het Oriënt het boodschappenlijstje in het hoofd van de piot in. Ladhidh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.