Cold Turkey

Laatst overwon Mijn Groote Liefde met de grootste moeite een giftige verslaving.

De tijd dat de smartpheun in de mooie ogen van Mijn Groote Liefde een vreselijk voorwerp was, ligt onweerlegbaar reeds eeuwen, of toch tenminste een handvol jaren achter ons. De piot heeft niet de minste heimwee naar die periode toen zijn raadplegen op de gsm van mails, berichten en nieuwsites kon leiden tot de meest strenge reprimandes vanwege zijn bevelvoerende generaal.

Vandaag moet de piot aanschouwen, ondergaan en aanvaarden dat Mijn Groote Liefde zelf haar Android-mobieltje gebruikt voor de meest uiteenlopende zaken, van het berichten via WhatsApp (sms is niet meer van deze tijd, vindt zij) en het uitschrijven van e-mails, over websites besurfen voor informatie over puzzels en breipatronen, tot zelfs het afhandelen van bankzaken en het online bestellen van leuke dingen. Haar laptop heeft zij definitief opgeborgen, in tegenstelling tot de piot die voor alles waar een reservatie en/of bankkaart bij komt kijken, vasthoudt aan een toetsenbord.

Helaas kan het altijd erger, weet hij nu.

Nauwelijks meer dan een week geleden installeerde de piot op zijn slim lulijzer een bijzonder onschuldig ogend en vooral gratis game (de storende en veelvuldige reclameboodschappen neemt hij er bij). Het spelletje op zich is vrij simpel. De speler moet in een vierkant speelveld van 9 bij 9 vakjes, dat is ingedeeld in 9 grotere vlakken, allerlei vormpjes bestaande uit 1 tot 5 blokjes plaatsen. Zodra een horizontale of verticale lijn van 9 vakjes, of een vlak van 9 vakjes vol is, lichten de blokjes op en verdwijnen op schier magische wijze. Elk bedekt vakje én elk weggewerkt blokje is goed voor een punt. De aandachtige lezer raadt het wel: het is de bedoeling om zoveel mogelijk vormen weg te puzzelen, totdat er geen passende ruimte meer is. Het klinkt ingewikkeld maar het is eigenlijk vrij simpel. En vooral: erg plezant.

Eerder bij toeval ontdekt Mijn Groote Liefde dat de piot grote voldoening haalt uit het spelletje, waarop zij ordonneert het app-je ook bij haar te installeren. En dat is het begin van een grote brok ellende.

Het spelletje grijpt Mijn Groote Liefde onmiddellijk bij de keel. Heel snel gaat zij de persoonlijke uitdaging aan om elke dag zo hoog mogelijk te scoren en indien mogelijk ook het all-time record van de piot te verbreken. In dat laatste faalt ze keer op keer. Dat belet haar niet om elke gelegenheid aan te grijpen om de gamen: bijvoorbeeld in afwachting tot de piot zijn favoriete tv-programma heeft uitgekeken en zij een filmpje kan meepikken. Ook wanneer het kijkscherm op stand-by gaat, blijft zij naarstig verder tappen en swipen.

Op een avond heeft de piot reeds lang de eerste slaap gevonden wanneer Mijn Groote Liefde zonder al te veel poespas de echtelijke bedstede opzoekt. ’s Anderendaags verschijnt zij ruim te laat aan de ontbijttafel en begint de dag met een importante mededeling: “Ik heb dat spel van mijn smartphone gegooid. Het is een verschrikkelijk verslavend spel. Ik kan er niet van slapen en ik droom er van.” De piot knikt.

Later die dag, na het avondeten, legt de piot na het selecteren van de Netflix-film (“The Dirt“, een aanrader) zijn gsm op de salontafel, waarop Mijn Groote Liefde hem op de arm tikt. “Wat is je record vandaag,” wil zij weten en de piot open het app-je om zijn hoogste dag-score te tonen. “Dat kan ik beter!” kirt Mijn Groote Liefde en ze ritst het toestel uit zijn hand.

Ruim na middernacht hoort de piot de slaapkamerdeur knarsen. Zijn “Ewel?” beantwoordt Mijn Groote Liefde met een kwade stem: “Je mag dat niet meer doen, dat spel aan mij geven.

Het is een bevel dat de piot respecteert en uitvoert, ondanks de pijnlijke gevolgen. Want helaas worstelt Mijn Groote Liefde met ontwenningsverschijnselen en die uiten zich in venijnige tikken en porren wanneer zij alles in het werk stelt om toch maar de smartphone van de piot in handen te krijgen.

Cold Turkey: het is niet altijd aangenaam voor de naasten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.