Perfect !

Laatst gaf Mijn Groote Liefde onrechtstreeks en op schalkse wijze toe dat ze toch wel perfect is.

Vrij recent bereikte een lange zoektocht een succesvol einde en is aan de Via Prosperità de zondagse zucht naar een krokante pistolet en een smeuïge croissant opnieuw bevredigd. Het was een helse onderneming. Door de sluiting van een paar ambachtelijke bakkerijen is de keuze in wijk erg beperkt. Wanneer dan ook nog eens in de werkplaats van de overblijvers een wissel van de wacht plaatsvindt, keldert ook de verlangde kwaliteit van het ontbijtgebak. Uiteindelijk blijkt het meest deugdelijk aanbod zich schuil te houden in de vrieskoffers van de plaatselijke supermarkt in de vorm van voorgebakken broodjes en andere Viennoiserieën. Alleen voor het stokbrood blijft die ene bakker in een aanpalende gemeente de meest aantrekkelijke.

Dit weekend staat in het teken van een grondige opfrisbeurt van La Cuisine. Klussen in huis maakt Mijn Groote Liefde gelukkig, dus laat ik de verfrol en de schilderkwast met plezier aan mij voorbij gaan. Wanneer zij haar voornemen kenbaar maakt de keuken onder handen te nemen, beperkt mijn inbreng zich tot het helpen verplaatsen van meubeltjes, het weghalen van de kaders en het verhuizen van alle keukenspulletjes. Voor minstens een lang weekend beperkt de koelkast de doorgang tussen keuken en eetplaats. De grote tafel die doorgaans voorbehouden is voor thuiswerk, puzzelen en diner-partijtjes, neemt voor eventjes alle keukengebruiken over.

Door de speciale setting is het ontbijt voor het eerst sinds lang een echte tête-à-tête. Naar gewoonte heeft Mijn Groote Liefde de uitvoering van de ochtendlijke maneuvers op zondag opgeëist, zonder enig protest van mijn kant. Op een rooster midden op tafel geuren twee pistolets, twee croissants en twee chocoladebroodjes naar de oven. Het is nog wat zoeken naar het juist afbakken van de lekkernijen en dit keer is het bijzonder goed gelukt. Als mijn zoet bladerdeegje in de vorm van een half maantje even lekker is als het er uit zien, kan mijn zondag niet meer stuk.

Dat ziet er perfect uit,” zeg ik tegen Mijn Groote Liefde aan de overkant.

Dank je wel,” kirt zij, “En wat vind je van de croissants?”

Een klaterende schaterlach vult de living. Opgelucht lach ik mee: het is de eerste maal dat Mijn Groote Liefde met zoveel woorden aanvaardt dat zij voor mij eigenlijk perfect is.


Voor meer details over dit alles, zie ook: Rik Wintein, “Help, Ze Martelt Mij”, ISBN 9789403608754, Uitgeverij Storyland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.