Marcel

Laatst verwelkomde de Via Prosperità een nieuwe bewoner.

Aan de Via Prosperità houden ze wel van dieren. Zwarte Panter Willem zwaait er de plak, elke winter duiken in de tuin vetbollen en nootjeszuilen op, en de piot gaat het huis niet uit zonder hondensnoepjes op zak. Na het heengaan van Sir Charles – een knotsgekke Irish Soft-Coated Wheaten Terriër – bleven overal in huis de hondenmanden leeg.

Voorlopig nemen we geen hond meer,” had Mijn Groot Liefde ferm besloten. Dat heeft veel, zo niet alles te maken met de openbaring van de Milwaukee Vibrator. Die hemelse hobby voert het legioen zo vaak van huis weg, dat het nemen van een gedomesticeerde viervoeter niet te verantwoorden is.

Nu Het Studentje opnieuw door de gewijzigde studeersituatie vaker in de Via Prosperità vertoeft, liggen de kaarten anders.

Op een avond kort voor de vorige zonnewende stelt Mijn Groote Liefde een vraag die ontsluit wat reeds maanden speelt in de harten van alle ingezetenen van de Via Prosperità: “Wat als we weer een hond nemen.

Die overweging komt echt niet uit de lucht vallen. Er gaat nauwelijks een week voorbij of Het Studentje informeert luidop wat de generaal en haar gevolg denken van een nieuw knuffeldier. Ook bij de piot groeit het verlangen naar een wandelkameraad, of wie weet: jogging-compagnon. Na kort overleg volgt een unaniem gestemd dubbel-decreet: er komt een nieuwe viervoeter, en voorlopig houdt de leiding die beslissing geheim voor Het Studentje en bij uitbreiding de rest van de familie.

De keuze van het ras vormt het volgende agendapunt. De voorkeur van de piot gaat naar een Airedale Terriër terwijl Mijn Groote Liefde bijzonder gecharmeerd is door de Labradoodle van een haar klantje bij de Factorij. Na een bijzonder beknopte, nagenoeg onbestaande discussie valt het verdict: de Via Prosperità gaat voor dat befaamd resultaat van gestuurde kruisingen tussen de Labrador Retriever en de Franse poedel. Het dier heeft de naam zeer aanhankelijk, verdraagzaam jegens andere dieren en erg kindvriendelijk te zijn, voorwaar geen onbelangrijke eigenschappen met het oog op de regelmatige bezoekjes van Lady Mae en de permanente aanwezigheid van de Zwarte Panter Willem. Dat het beest ook zogezegd hypoallergeen is en hoegenaamd niet ruit, is natuurlijk goed meegenomen.

Een korte enquête op het World Wide Web presenteert de piot twee adressen in België waar met grote regelmaat Labradoodles te verkrijgen zijn. Met enkele muisklikken kunnen geïnteresseerden intekenen op “puppy-alerts“. De ene kweker promoot de enige echte Australian Labradoodle, terwijl de andere zegt waarop het staat: het is een officieel niet-erkend ras van gemengd bloed. Behalve automatisch gegenereerde responsen, blijft het aan beide fronten lang stil.

Op een dag jingle-t de e-mailbox: een van de kwekers verwacht de komende maanden een paar nestjes. “Als je nu intekent en een klein voorschotje betaalt, dan heb je tegen mei een puppy“, belooft de fokker. De piot heeft er wel oren na. Daarna herwint de stilte.

Kort na nieuwjaar is er andermaal nieuws. De “Australische” hondenboer laat weten dat alle intekenlijsten vol zijn, en dat pas in 2022 opnieuw puppy’s beschikbaar komen, mocht er interesse zijn. Die is er niet (meer). Namens de Via Prosperità laat de piot weten dat een andere kweker de voorkeur kreeg.

Amper een paar dagen later leest de piot met groeiende blijdschap een jubelend whatsappje. Er is een nestje geboren, en de Via Prosperità kan definitief toezeggen. Nu kan de leiding de komst van het hondje niet langer geheimhouden voor Het Studentje. De rest van de familie blijft in het ongewisse.

Enkele weken later gunt de kweker een digitaal kijkje (Corona-tijden, niewaar) op de verzameling kleuter-Labradoodles en mag de piot er eentje uitpikken: zijn voorkeur gaat naar dat snoezig zwart reutje met een witte streep op de borst.

Nooit was de dag voor Valentijn zo spannend. Nooit was een autorit naar de Zuiderkempen zo zenuwslopend. Nooit was het huiswaardsrijden zo hoopgevend. De Via Prosperità verwelkomt zijn nieuwste bewoner. En eindelijk mag ook de rest van het universum het weten.

Marcel is thuisgekomen.

Marcel bekomt van de lange autorit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.