Redelijkheid

Laatst bezorgde een lading Smoelenboek-ergernis over Corona en aanverwanten de piot nog maar eens verstuikte ogen.

Het is geen geheim en het is geen unicum: veel FB-berichten zijn eerder kundig verpakte BS-geschriften. En toch laat de piot zich meer dan eens verleiden tot het lezen van dergelijke epistels. Hij zal het nooit leren. Zo ook nu weer. Middels het betere knip-en-plakwerk overspoelen bepaalde traktaten de pagina’s van weldenkende lieden. Zonder onderscheid zijn het schotschriften die het falend algemeen gezondheidsbeleid van deze of gene overheid of instelling aan de kaak stellen. Daar is op zich niks mis mee. Wel met het misbruik van die pamfletten om te schieten op de eigenlijke Corona-maatregelen (van hele tot halve lockdowns en alles daartussen).

Elke zichzelf respecterende maatschappij vaart wel bij rebellen die elke stap of sprong, elke gedachte of woord van het bestuur op de korrel nemen. Zonder die dekselse dwarsliggers kan de trein van de democratie niet op de rails blijven, dat weet elk verstandig mens. De zaken liggen echter anders wanneer die opstandige zielen elke redelijkheid laten varen. Dat het beleid mank loopt, is geen argument om gevaar te ontkennen en verweerstrategieën bij voorkeur te verketteren. Met zo’n denkfout veranderen biels van fundament voor het spoor tot rottend wrakhout bovenop de rails, klaar om versplinterd te worden door de aanstormende trein.

Steeds meer mensen geraken Covid19-moe en trekken dan maar de deugdelijkheid van strenge preventiemaatregelen in twijfel. De roep naar zogenaamd redelijke bepalingen groeit met de dag.

Redelijkheid: het klinkt verleidelijk en toch is het gevaarlijk. Redelijkheid is een deugd die weinigen gegeven is. Redelijkheid verpulvert onder het gewicht van egocentrische attitudes en overschatte (zelf-)kennis, meer en vaker dan gezond is. Want weinigen weten wat redelijkheid is, laat staan dat zij de kracht en de wijsheid hebben om hun levenswandel er door te laten leiden.

In hun billijke roep naar redelijkheid schuiven de opstandelingen elke redelijkheid opzij. In plaats van te strijden tegen de oorzaak van alle ellende, mikken zij blindelings op alle mogelijke wapens tegen het virus en de mogelijke gevolgen ervan, die hoe dan ook medisch en organisatorisch niet te onderschatten zijn. Dergelijke houding is als omhakken van een boom om de vruchten te kunnen oogsten.

Ook de piot heeft het vaak moeilijk met de Corona-maatregelen. Evenwel houdt de sukkelaar er zich aan, niet alleen voor zichzelf, maar ook om de Via Prosperità en al wie hem dierbaar is te beschermen. In zijn ogen is dat redelijk. Toch mogen voor hem anderen met een grote foert tegen de Covid19-maatregelen aankijken. Het is hen gegund, zolang zij maar niet in de buurt van de Via Prosperità komen, met of zonder mondmasker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.