Werkzuchtnegatie

Laatst pleegde de piot nog eens eens sollicitatiebrief. Dat is geen unicum, hoewel dat maneuver het laatste jaar steeds zeldzamer is geworden.

Het jaar dat de bevolking van het Verenigd Koninkrijk haar grootste stommiteit ooit begaat, krijgt de piot een wel heel erg ongewone eindejaarsbonus. Enkele weken voor Kerst draait een onschuldig ogende uitnodiging bij de personeelsdirecteur uit op een “slecht nieuws gesprek“. Na een redelijk succesvolle carrière van bijna een kwarteeuw in diverse rollen binnen hetzelfde bedrijf, krijgt de piot te horen dat er na de overname van een concurrent geen plaats meer voor hem is in het moederbedrijf.

Het bericht heeft niet alleen bij kennissen, medewerkers en (sommige) collega’s een schier nucleaire impact. Vooral Mijn Groote Liefde heeft het er geweldig moeilijk mee. De piot al heel wat minder. Zijn gemoed laat zich nog het best omschrijven als een cocktail van frustraties, berusting en opluchting.

Vooral het gevoel dat er hem met het ontslag schijnbaar een last van zijn schouders valt, zaait aanvankelijk chaos in zijn hoofd. Die klaar pas op als een verre kennis zijn confusie duidt: “It is a blessing in disguise.” Al snel blijkt die zegging de waarheid.

(Tot op heden lijkt die geruststellende en verhelderende uitlating zowat de laatste redelijke mening te zijn van die de kerel. Wat daarna uit zijn mond en pen komt, bedekt de piot met de spreekwoordelijke mantel der liefde. Want nog steeds heeft de piot het moeilijk met de rebellie om de rebellie, het kritisch opstellen jegens alles en nog wat, vooral als de kerel daarbij zelfs wetenschap in twijfel trekt.)

De piot blijft niet op zijn lauweren zitten. Heel snel presenteert hij zich in bijberoep als consultent, totdat hij stempelgerechtigd is, waarna hij maandelijks op audiëntie gaat bij zijn arbeidsbemiddelaar. Van bij het begin is de piot vrijgesteld van de “fysieke dop“: een privilege die hij te danken heeft aan zijn leeftijd. Na een jaar komt de VDAB-dame tot de vaststelling dat de piot “uitbehandeld” is, dat zij niets meer voor hem kan betekenen en dat het regelmatig consult geen nut meer heeft. Behalve enkele tijdelijke en erg korte werkopdrachten kan de piot weinig binnenhalen. Het valt hem wel op hoe recruiters en HR-verantwoordelijken bijzonder creatief zijn in het omzeilen en verdoezelen van het argument “te oud“.

Ondertussen zakt het stempelgeld van de piot naar een fractie van wat hij als manager toegestopt kreeg, terwijl de vaste kosten (woning, huishouden, Het Studentje) gelijk blijven. Geregeld spreekt de Via Prosperità het gezinsspaarpotje aan in een poging om het leven aangenaam en aan de “goeie” zijde van de armoedegrens te houden. Gelukkig lukt dat laatste, zij het heel nipt.

Om de voeling met de arbeidsmarkt niet te verliezen, engageert de piot zich in vrijwilligerswerk. Daar is zijn kunde en talent wél gewenst. Dat verhindert hem niet om verder uit te kijken naar tijdelijke opdrachten. Helaas zijn de meeste interim-aanbiedingen nauwelijks meer dan vermomde proefperiodes met zicht op een contract van lange duur, waardoor de factor “leeftijd” telkens weer een erg negatieve impact heeft op het selectieproces.

Steeds weer ziet de piot zich geconfronteerd met een spijtige vaststelling: er is werk genoeg, helaas niet voor hem. En voor anderen in zijn positie. Dat met leeftijd ook ervaring komt, negeren de meeste werkgevers. Net als de mogelijkheid dat het aantrekken van oudere werknemers uit andere branches kan leiden naar nieuwe inzichten en de bijhorende mogelijke kennisverrijking.

Het negeren van werkzucht“, noemt zijn alter-ego dat. “Het schandelijk negeren van werkzucht“, vult Mijn Groote Liefde aan… En de piot knikt nederig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.