Stilte

Laatst vond en herschreef de piot een vergeten tekst over “Stilte“, geboren uit een zachte provocatie.

Stilte markeert het begin en het einde van elk bestaan. Een boorling ontwaakt en uit het niets komen de klanken. Het leven, het leren en het leren leven starten in een kakofonie. Op het einde hoort de stervende de oneindigheid komen. Men zegt dat uitdijend geruis het laatste is wat we waarnemen. 

Stilte markeert alle majestueuze momenten en mijlpalen in het leven. Stilte biedt een spiegel om te kijken en te luisteren naar jezelf. Seconden, minuten en uren stilte baren kalmte en sereniteit, en met sereniteit komt wijsheid. Wie er voor open staat, weet dat reflectie en denken in stilte leiden tot inzicht en overzicht. Meer is er niet nodig voor een nieuwe start, een stap naar een nieuw leven. 

Stilte staat aan het begin, het einde en tussen het leven. Stilte is de adem van het leven.

Het mag dan ook niet verbazen dat stilte een geliefd onderwerp is van wetenschappers en dat ook filosofen graag hun licht laten schijnen over het onderwerp. 

Alle academici zijn het erover eens dat stilte erg belangrijk is. Iedereen is graag eens alleen, waarbij stilte een luisterend oor is. Een mens heeft stilte nodig om tot rust te komen. Vooral in de huidige hectische tijden is stilte van belang om even aan de alomtegenwoordige drukte te ontsnappen.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 80 procent van de Vlamingen zich na een stil moment rustig en ontstrest voelt, bijna 6 op 10 is beter gezind en iets minder dan de helft kan alles beter relativeren en zegt meer energie te hebben.

Stilte weet de stormen in het hoofd te bedaren. Stilte helpt krijtlijnen en grenzen te zien en te herkennen. Aan het begin van elk idee, elke stap, elke beslissing staat stilte.

Stilte is leven. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.