Narcisme

Laatst dacht de piot na over maskers ontmaskeren.

De Covid19-pandemie is een vreselijke geseling en elke Corona-dode is er ene teveel – wie dit niet onderschrijft is een onmens. Evenwel kan de brutale virale infectie niet versluieren dat de pandemie ook een vruchtbare voedingsbodem is, en aldus heel wat opportuniteiten inhoudt, zowel op wetenschappelijk, sociaal als maatschappelijk vlak. Of zoals dat vervelend cliché dicteert: “Elk nadeel heeft ook een voordeel.

Een heel kundig ingevulde opportuniteit is de ontwikkeling van nieuwe vaccins. Uiteraard vormt die research&development een fameuze boost voor het farmaceutisch onderzoek in zijn geheel. De productie van de traditionele entstoffen volgt niet altijd de technologisch ontwikkeling. Het verwoestend opduiken van SARS-CoV-2 gooit dit om en leidt tot de introductie van vaccins waarbij de focus niet langer ligt op het opwekken van immuniteit door het inspuiten van dode of gemodificeerde ziekteverwekkers. De nieuwe prikken gebruiken specifieke genetische informatie van het virus (mRNA) om op zijn minste eenzelfde, zo niet een meer doortastend effect te bekomen. Deze farmaceutische spitstechnologie zou zowel op medisch als op economisch vlak veel efficiënter zijn dan de eerder gebruikte methodes, en dat – hoe raar het ook klinkt – met dank aan Corona.

Hand in hand, maar toch een beetje in de schaduw van deze apothekerskundigheid, zijn er de basislessen in virologische hygiëne. Waar mogelijk afstand houden, zo vaak als nodig handen wassen (of ontsmetten), gezicht bedekken bij hoesten of niezen, en bij twijfel een mondmasker dragen: het zijn maar een paar van de technieken, die niet alleen het vileine virus, maar ook andere stoute beestjes op afstand houden. Het bewijs is de spectaculaire daling van het aantal griepzieken en alledaagse verkoudheden tijdens het zogenaamde “Corona-jaar“.

Al het gedoe rond de pandemie woelt ook een aantal zaken naar de oppervlakte van de maatschappelijke soep. Dat is misschien nog het meest lastige om te omschrijven.

Onweerlegbaar verhindert de bewezen impact van het vileine virus niet dat van bij de eerste maatschappelijke symptomen het aan alle kanten stormt en stuift tussen believers en non-believers, volgers van erkende geneeskunde en anti-vaxers, voor- en tegenstanders van de befaamde lockdowns, social distancing en andere mondmaskerplichten. Dat hoeft niet zoveel verwondering te wekken, integendeel. Met de invasie van het internet is binnen de samenleving de sociale controle op communicatie uitgehold. Niet gehinderd door een gebrek aan kennis, toeteren sommigen op het World Wide Web zomaar halve waarheden of getwiste feiten in het rond, zonder dat iemand hen op de vingers kan tikken, hun stommiteiten terechtwijst en hen zonder eten naar bed stuurt. Zodra in cyberspace een van waanzin doordrongen idee door een soortgenoot is oppikt, geraakt het in een stroomversnelling, precies door het ontbreken van corrigerende remmen die onzinnige standpunten neersabelen. Iedereen heeft zijn waarheid en is overtuigd van zijn eigen gelijk. Het middenveld is weg. Vis-à-vis de Corona-pandemie is dat helaas niet anders. Begrippen als consensus, redelijkheid en empathie moeten plaats ruimen voor een doorgedreven polarisatie en aansluitend een verlammende versplintering.

Heel snel na de Covid19-uitbraak telt België plotseling ontelbaar veel meer zogenaamde virologen dan er de voorbije eeuw zijn gepromoveerd aan universiteiten wereldwijd. Naast en vaak tegenover het bestaande bataljon wetenschappers posteert zich een legioen lawaaimakers die zich met de snelheid van het licht omkleden tot onaantastbare, onfeilbare en alleswetende medische experten. Dat is het begin van heel veel ellende en nog meer dolle duels.

De meesten van die zelfverklaarde autoriteiten hebben een diepe afkeer gemeen voor alle zekerheden van de reguliere wetenschap. In hun exposés waarin zij pretenderen te spreken in naam van een hele gemeenschap, plaatsen die pseudo-deskundigen de hyperindividuele vrijheid boven alles. Dat ze daarbij in één beweging de integriteit en individuele vrijheid van de anderen bedreigen, is in hun ogen geen valabel argument: enkel hun eigen privileges zijn van telt. Daarmee openbaart zich in de slagschaduw van het Covid19-onheil een ander, meer sluipend gevaar: het toenemend narcisme. Deze specifieke persoonlijkheidsstoornis is in de ogen van velen niet langer een lelijke aandoening, maar een lofwaardige attitude. Van het Capitool in Washington DC over The Parliament in London tot het Schoon Verdiep in Antwerpen: ze zijn er. Sommigen kunnen hun bewondering voor die zelfvergoding van (hun politieke) leiders niet verbergen of ontkennen, en laten zich meeslepen in het bijhorend ik-zuchtig verhaal. Meer zelfs: een fanatiek kopieergedrag is hun deel. Net als hun grote paradigma’s dragen deze acolieten zonder uitzondering een masker geweven uit egoïsme, exclusivisme en onkunde, gedrenkt in haat jegens wetenschap en kennis, en afgezoomd met verborgen agenda’s. Dit soort pappenheimers ontmaskeren in geen sinecure.

De merkbare wereldwijde tolerantie voor eigenliefde en ik-zucht bij machthebbers maakt dat meer en meer mensen narcistisch gedrag OK vinden en het zichzelf eigen maken. Geconfronteerd met een visie die niet strookt met hun geloofsovertuiging of dat van hun gidsen, gaan deze stervelingen onveranderd fors in de aanval. Ergens is dergelijke actie hun goed recht. Evenwel viseren zij niet zozeer (zoals het hoort) de eigenlijke opinie, hoe goed die ook met feiten onderbouwd is, maar de boodschapper. Bij elk bericht op sociale media dat hen niet bevalt, schieten zij uit de pen met kwalificaties als “onnozelaar“, “zeveraar” en “dommerik“. In sommige gevallen zetten schier achteloos geformuleerde (doods-)bedreigingen hun eigen zwakte onbedoeld in de verf.

Deze narcisme-pandemie stoort mij mateloos. Naar mijn bescheiden mening is die plaag een grotere bedreiging voor de maatschappij dan SAR-CoV-2.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.