Vaccinatienijd

Laatst hoorde de piot een heel apart telefoontje afgesloten met een verpletterende bedreiging.

Dezer dagen investeer ik mijn tijd en energie in een vaccinatiecentrum als zogenaamd “Administratief Medewerker at Interim“. Mijn takenpakket is vrij divers. Naast allerlei administratieve en organisatorische klusjes in het vaccinatiecentrum zelf, zet ik ook geregeld een headset op om telefonische vragen, opmerkingen en bevestigingen te verwerken.

Anders dan mijn ervaringen als corona-tracer destijds, zijn de meeste bellers zeer inschikkelijk. Doorgaans willen ze zo snel als mogelijk een prik krijgen, de meesten een boostervaccin, hoewel ook nog verrassend veel mensen een tweede of zelfs eerste spuit verlangen.

Soms bruist de telefoon van paniek. Dat is vooral bij mensen wier voorgestelde prikmoment niet past in hun drukke planning: of ze werken voor een weinig inschikkelijke baas, of ze vertoeven in het buitenland, of het tijdstip doorkruist hun wekelijkse kaartorgie op donderdagnamiddag. Desgevallend zoek ik samen met de collega’s naar een passende oplossing.

Er zijn evenwel altijd uitzonderingen.

Een beller zet van bij het eerste woord de toon: “Ik ben nog niet gevaccineerd want dat interesseert mij niet. Ik geloof daar allemaal niet in. Maar nu heb ik naar het schijnt die smeerlapperij nodig om met het vliegtuig te kunnen reizen. En ik heb geluk: ze hebben mij uitgenodigd om voor meerdere maanden naar Mallorca te gaan.

De man beweert altijd voorzichtig te zijn, niemand te ontmoeten en zich nooit verder dan twee kilometer van huis te begeven. Dat hij onder meer daarom het nut niet inziet van het vaccin. Tot nu. Dat is nu veranderd, want om te kunnen ingaan op het aanlokkelijk aanbod, moet hij gevaccineerd zijn, dus geeft hij schoorvoetend en tegen zijn zin toe “aan die waanzin“.

Ik wil vandaag nog komen voor mijn eerste vaccin en volgende week voor mijn tweede,” klinkt het pertinent. “En als het lukt wil ik voor mijn vertrek midden januari ook nog mijn boosterprik krijgen.

En dan begint de miserie.

Ik ga je proberen te helpen,” antwoord ik, “Vandaag kan ik geen afspraak aanbieden, want het is geen prikdag. Tussen kerst en nieuw is het vaccinatiecentrum gesloten. De eerstvolgende prikmogelijkheid is begin volgend jaar. En daarna moet je minstens 21 dagen wachten voor je tweede vaccin.

De beller ontploft: “Dat kan toch niet. Wat voor zever is dat. Op die manier geraak ik nooit op tijd volledig gevaccineerd. Drie weken? Bij het Influenza-vaccin is dat zo niet. Een spuit en ge zijt er vanaf. Waar zijn jullie mee bezig.

Dat zit nu eenmaal de regels, meneer,” probeer ik te sussen, maar die woorden gooien kerosine op het vuur.

Ik ben vorig jaar nog naar Slovenië geweest via Frankfurt,” raast de man, “En daar had ik nog geen vaccin nodig en nu in een keer wel. Toen volstond een negatieve PCR-test. Dat was ambetant maar het lukte.

Onhoorbaar haal ik de wenkbrauwen op. Voor iemand die nooit buiten komt en maximaal twee kilometer van huis gaat, is Slovenië behoorlijk ver, denk ik, maar ik zwijg.

Mallorca heeft mijn 150 duizend euro gekost en als ik niet op tijd gevaccineerd geraakt, ben ik dat allemaal kwijt,” briest hij. “En wie gaat dat betalen? Wie is daar verantwoordelijke voor?” 

Vervolgens begint hij dat laatste in schijnbaar ontelbare variaties te herhalen. Ik luister en zwijg totdat hij stilvalt: “Tsja, meneer. Wie is daarvoor verantwoordelijk? Had je het normale vaccinatie-traject gevolgd, dan lag dit probleem nooit op tafel.

Mijn woorden hebben een nucleaire impact: “Ge gaat nu nog zeggen dat het mijn schuld is. Kijk! Door jouw schuld ben ik 150 duizend euro kwijt. Als ik zelfmoord pleeg, dan ik dat jouw schuld.

Er volgt een koude klik en dan niks. De man heeft de hoorn opgegooid.

Schuld is niet het sentiment dat ik voel, integendeel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.