Cadeau

Laatst presenteerde Mijn Groote Liefde als afsluiting van het ontbijt een heikel probleem.

Het is de piot al opgevallen. Sedert een paar dagen probeert een grote zwarte shopping-bag onzichtbaar te zijn in de hoek van de eetkamer, ongeveer op de plek waar de piot in lijn met de staande instructies elke avond zijn computertas parkeert. Onder de mislukte camouflage verraadt de verpakking van een koerierdienst een online-aankoop. Zoals het universum van hem verwacht, stelt de piot zich daar geen vragen bij.

Die ochtend komt daar verandering in. “Ik heb iets gekocht voor je verjaardag,” begint Mijn Groote Liefde schoorvoetend aan haar verhaal. Haar lichaamstaal verraadt een zekere gene, iets wat de piot niet van haar gewoon is.

Dat zet hem aan het denken.

Hoewel de treurige mijlpaal nog ruim een maand ver weg is, heeft Mijn Groote Liefde toch reeds een geschenkje achter de hand. Dat is vrij uitzonderlijk. Waarschijnlijk schuwt zij een herhaling van de gebeurtenissen enkele jaren terug, toen zij zorgeloos fietsend op de terugweg van De Factorij tot het besef komt dat de piot die dag jarig is. Gelukkig gooit de lokale supermercado haar een reddingsboei toe. Drie paar espadrilles en een familieverpakking popcorn is in de ogen van de piot nog steeds zijn mooiste verjaardagscadeau in jaren.

Dit jaar is Mijn Groote Liefde duidelijk beter voorbereid, hoewel de piot de invloed van Het Studentje vermoedt. Dit is zijn laatste verjaardag tijdens haar residentschap in de Via Prosperità. Binnen enkele weken – na de laatste eindexamens – gaat zij samen met Tattoo M. haar eigen stekje betrekken in de Arteveldestad.

Ik toon het cadeau omdat ik niet zeker ben van de maat. Ik kan het terugsturen. Maar binnen enkele dagen verloopt de bedenktijd,” verduidelijkt Mijn Groote Liefde terwijl ze de verpakking los maakt.

Nog voor de doos open gaat, vraagt de piot: “Schoenen?” Zijn gok is slechts ten dele juist. 

Het zijn wandelschoenen,” kirt Mijn Groote Liefde zoals alleen zij dat kan, “Met dikke zolen en een warme voering. Om met Magnifieke Marcel te gaan wandelen.

Triomfantelijk en een beetje zenuwachtig toont zij de chique wandellaarsjes met stevige stapzolen, een robuuste rits aan de binnenkant en kunstige patchwerk in fluweel en leder. Mijn Groote Liefde proeft een aarzeling bij de piot: “Als je het niet graag ziet, kan ik het altijd terugsturen.

De piot haalt de linker laars uit de doos en bestudeert hem aan alle kanten. “Eerlijk gezegd, het is niet echt mijn ding,” besluit hij voorzichtig en legt de schoen terug.

Geen probleem,” zucht Mijn Groote Liefde terwijl ze onmiddellijk de handel opbergt en de verpakkingsfolie terug sluit, “Ik kan ze terugsturen. Ik stop op weg naar ’t werk wel aan het postpunt.

Even monter als altijd haspelt zij de rest van haar ochtendritueel af en spoedt zich vervolgens naar De Factorij. De piot geniet nog even aan de ontbijttafel van een kopje koffie. 

De zucht van Mijn Groote Liefde echoot in zijn hoofd. Was de ademtocht ingegeven door een opluchting doordat een netelig probleem (“Zal het passen? Moet ik het terugsturen?“) ondubbelzinnig opgelost is? Of is het een uiting van droefheid omdat ze terug naar af is (“Dzju, het is zijn ding niet. Merde, nu heb ik nog altijd geen cadeau.“) Dat is hem niet meteen duidelijk.

Na wat piekeren schudt de piot de duistere gedachten weg.

Eigenlijk heeft hij nu reeds een schrikwekkend wondermooi, nooit eerder aangeboden en vrij uniek geschenk gekregen. Meer dan een maand voor zijn eigenlijke verjaardag heeft Mijn Groote Liefde diep nagedacht over wat zij hem dit jaar zal toestoppen. Als dat geen schitterend cadeau is, dan weet de piot het ook niet meer.

Zijn jaar kan niet meer stuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.