Zelfcensuur

Laatst ketende een delicaat dilemma de handen van de piot.

Schrijven is communiceren met jezelf. Eerder schreef de piot elders deze stelling neer en hij blijf nog steeds achter die uitspraak staan. Zonder onderscheid houden pennenvruchten keer op keer de auteur een spiegel voor, zowel bij fictie als bij non-fictie en alles wat daartussen ligt. Het horen van de eigen schrijfsels plaatst een priemend volglicht op gedachten en ervaringen, op inzichten en verzuchtingen van de schrijver. Dat neveneffect is geen mysterie voor menig verslaafde tekstbrouwer. Het is een wetenschap. En veel meer dan een houvast is het een zekerheid op een gezonde kijk op de stand der dingen.

Wat nog minder een geheim is, is dat schrijven soms heel moeilijk valt. Dat heeft niet altijd te maken met een writersblock of een chronisch tekort aan inkt en papier. Was het dàt maar. Vaak is de grote schuldige het toneel waarin het verhaal groeit van zaadje tot volwassen struikgewas. Niet alle planten verdragen nu eenmaal zonlicht. Soms brengt de waarheid meer ellende en minder rust dan een mens durft te vrezen.

In de ransel van de piot steekt een handvol aangelegenheden die (voorlopig?) beter niet Full Monty voor het voetlicht treden. Stuk voor stuk zijn het voorvallen uit zijn onmiddellijke leefwereld. Het al dan niet verbloemd verslag van die gebeurtenissen – en de onvermijdelijk eraan gekoppelde herkenning – zou meer ellende veroorzaken dan het genot van het vertellen kan temperen en zalven. Daarom geeft de piot de voorkeur aan een ander procedure. Enkel de essentie van de observaties, bedenksels en overwegingen verweeft hij in zijn verhalen. Het eigenlijke wedervaren spaart hij voor zijn boeken, die uiteindelijk nog minder lezers trekken dan zijn blog. Ook dat is een gewaardeerde veiligheid.

De piot houdt mateloos van dat soort win-win-situaties: hij heeft het genot van het schrijven terwijl hopelijk niemand zich (terecht of onterecht) geviseerd voelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.