Rood

Laatst ging de piot fameus in het rood.

Aficionado’s weten het wel: de Via Prosperità haalt opnieuw groot plezier uit het joggen, draven en rennen. Dat is al langer zo en dat is na wat haperingen om fysieke kwaaltjes vandaag nog steeds het geval. Uiteindelijk is er weinig veranderd. Terwijl Mijn Groote Liefde met grote edoch grillige regelmaat gracieus over bossenpaden, veldenwegeltjes en de occasionele straatstenen dartelt, gooit de joggende piot nog steeds bij toevallige passanten grote ogen met zijn bizarre imitatie van een astmatische waterbuffel.

Dat voorkomen is gedeeltelijk slechts schijn, want in werkelijkheid gaat het sportief rennen de piot bij elke stap beter af. Zijn resultaten in een handvol recreatieve loopevents, gecombineerd met de trainingsdata geregistreerd door zijn Garmin Forerunner, bevestigen ondubbelzinnig zijn ontluikende conditie. Tenminste: voor wat die cijfers en grafieken waard zijn. De piot heeft nog steeds de grootste moeite om tijdens het joggen in het zog van Mijn Groote Liefde te blijven, al doet het heden veel minder pijn dan een paar jaar terug.

De komende weken en maanden wachten de Via Prosperità enkele uitdagingen: de Early Bird Run, de Sinterklaas Trail en de Kerstloop in Bryggia, om nog maar te zwijgen van de Survival Run en de halve afstand van de Great Bruges Marathon.

Met het oog op dat laatste doet de piot tegenwoordig een ernstige poging om de frequentie en de intensiteit van zijn renpartijen op te drijven. Hij kiest daarbij resoluut voor een zeer strikte en evenzeer wetenschappelijke aanpak: luisteren naar zijn lichaam. En daarbij is zijn honger groter dan de sportieve goesting van Mijn Groote Liefde. Een en ander heeft tot gevolg dat loopschoenen van de piot meer kilometers afmalen dan de Garmin Forerunner van Mijn Groote Liefde kan voorleggen.

Het liefst gaat de piot in zijn eentje lopen, zodat hij het parcours, maar ook het tempo, de stapfrequentie en de afstand kan bepalen. Insiders weten dat de piot deze cruciale factoren niet zelf in de hand heeft als Mijn Groote Liefde naast (en voor) hem loopt.

Op een avond stelt Mijn Groote Liefde een rondje Bryggia voor. Daarbij belooft ze stellig om deze keer de piot niet roemloos achter te later op een van de venijnige hellingen op de vesten. De piot heeft er een goed oog in. De feiten zijn wat ze zijn. Niet alleen is het aantal trainingskilometers van Mijn Groote Liefde miniem. De hartslagcurves van de piot tijdens zijn lange duurlopen blijven bij gelijk tempo steeds meer veelbelovend langdurig in het “Groen” (= Aeroob) met een paar streepjes “Oranje” (= Drempel). Zelden was zijn VO2max zo hoog.

Het joggen loopt als een trein. Nooit heeft de piot de indruk dat hij Mijn Groote Liefde niet kan volgen. Nooit is hij buiten adem. Nooit vermindert zijn cadans. Nergens heeft hij spierpijn. Het tempo is prettig. Alles voelt goed aan en het wordt nog beter. Tegen het einde van het traject verrast een ongekende ervaring de piot. De ademhaling van Mijn Groote Liefde is duidelijk zwaar en goed hoorbaar. En dàt is zonder meer een unicum, althans tijdens het joggen.

Eenmaal terug in de Via Prosperità volgt een geijkt ritueel: het uitlezen en uitwisselen van de trainingsdata. De piot heeft er alvast een goed oog in. Na dergelijke vlotte en aangename ren verwacht hij enkel “Groene” cijfers met een klein zweempje “Oranje“. Tot zijn grote verbazing is het tegendeel waar: enkel de rode balk loopt vol.

Als dat niet raar is. Hoe zou dat komen?” lacht Mijn Groote Liefde en vervolgt: “Is dat omdat ik erbij was?

De piot staat klaar om de bal binnen te koppen waarna de avond niet meer stuk kan: “Natuurlijk. Gij doet mijn hart altíjd sneller slaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.