Bitchy Angel

Laatst had het Petekind van mijn Groot Liefde een heel important probleem. “Wat is een Bitch?” wilde hij weten.

De vraag haalt mijn rondfladderende gedachten neer, en ik heb wat tijd nodig om te landen. “Waar heb je dat woord gehoord?” antwoord ik, ook al kan ik de context ongeveer raden. Zoals verwacht heeft het Petekind het woord horen vallen op de speelplaats. En dan nog uit de mond van de meest coole en stoere kerel van de klas, een epitheton dat mijn 6-jarige gesprekspartner dubbeldik onderstreept.

“Een Bitch is een Slecht Mens“. De even blonde en nog bijdehandser jongere broer (wie van de tweeling het is weet ik niet want ik kan ze nauwelijks uit elkaar houden) komt zijn duit in het zakje doen.

“Dat is niet waar”, gooi ik ertussen. In een poging om het tweetal op het verkeerde been te zetten, voeg ik er aan toe: “Een Slecht Mens is vaak een Bitch, maar een Bitch is daarom geen Slecht Mens“. Fronsende voorhoofden zijn mijn deel. Uit ervaring weet ik dat de volgende fase in ons gesprekje het verlies van elke interesse zal zijn. Kort en bondig antwoorden is dus de boodschap. Vooral omdat de tweede helft van de tweeling het stel vervoegt, waarna het heel snel kan gaan.

Ze houden het graag theatraal, dus schraap ik mijn keel en declameer ik met mijn beste docentenstem. “Een Bitch is een vrouw die zich onaangenaam gedraagt. Niet altijd… Heel dikwijls is dat een scheldwoord, een lelijk woord. Brave kinderen gebruiken dat niet. Kinderen die dat woord gebruiken zijn zelf een Bitch.”

Hun aandacht voor het onderwerp is opgebrand en luid schreeuwend stuiven De Jongens Aan De Vaart weg richting schommel annex glijbaan. Opgelucht haal ik adem. Naar mijn gevoel is mijn uitleg best aanvaardbaar. En op een bepaalde manier vooral een puike overwinning: de blonde falanx is niet onder het scanderen van het woord “Bitch” weggerend. Want dat laatste kon maar al te goed, getuige een aantal voorvalletjes uit het verleden.

De zon schijnt prettig en het eten is nog niet klaar, dus ga ik even zitten in de loungebank op het terras om verder na de denken over het begrip “Bitch“. En dat denken begint met het intikken van het trefwoord op mijn smartphone en het ontdekken wat het internet erover te vertellen heeft.

Bitch is Engels voor “teef”, lees ik, maar dat wist ik al. In de U.S. of A. (en elders: als het in LA regent…) is het tezelfdertijd zowel slang als een scheldwoord. Streetwise guys gebruiken het woord om al dan niet liefelijk te verwijzen naar bepaalde, bij voorkeur vrouwelijke exemplaren van de mensheid. Elders is het simpelweg een scheldwoord, zoals “teef” dan ook in de Lage Landen vaak nog is. Helaas is het een van die mooi klinkende woorden die in onbruik geraken, zoals “afpadig“. Maar we wijken af.

In de Nederlandse taal is het woord doorgaans een verwijzing naar een onaangenaam vrouwmens. Misschien een opdringerig, vaak snibbig ding dat je leven gaat beheersen. Of ook nog een kreng, een rotwijf, een serpent. Of de combinatie van dit alles (want het ene sluit het andere niet uit, integendeel).

Toch maakt dat alles van een Bitch nog geen slechte vrouw, bedenk ik terwijl ik mijn mobieltje opberg. Integendeel. Hoe vaak gebeurt het niet dat we een of ander “fout woord” bezigen om een bepaald idee over schoonheid wat kracht bij te zetten.

Neem nu mijn Groote Liefde. Op haar motorgilet prijkt de patch: “99% BITCH, 1% ANGEL”. Als een kleurgeurende orchidee pronkt zij met het zelfgekozen etiket “Bitch“. Ze is er trots op. En over Motormuis kan je veel zeggen, maar absoluut niet dat het een serpent is. Integendeel! Weinig mensen zijn zo vol liefde en warmte. Het enige wat je haar kan verwijten, is dat ze vaak nogal opdringerig is in haar engelachtige goedheid.

En plots moet ik denken aan de uitdrukking “Karma is een Bitch“. Die stelling bevestigt dat het label “Bitch” ook voor iets goeds kan staan. Karma is het principe waarop onder meer de hindoes en de boeddhisten een religie hebben gebouwd. En toch gelooft ondergetekende – een gezworen atheïst – sterk in Karma. Laat je nu alsjeblieft niet verblinden door deze verrassende openbaring. Het is zo. Ons handelen bepaalt ons bestaan. We zijn wat we doen.

De uitspraak “Karma is een Bitch” versterkt de schoonheid van het axioma dat we vroeg of laat het resultaat van onze goede én slechte daden gepresenteerd krijgen. Onverbiddelijk. Karma is geen kassa waarlangs je mag passeren om te incasseren of om te betalen, naargelang je ingesteldheid. Karma is voor sommigen het lommerrijke privé-terrasje tijdens een all-in vakantie, waar je stilletjes en zonder een greintje schuldgevoel mag genieten van die verborgen en niet zo verborgen lekkernijen des levens. Omdat je het verdient. Voor anderen is het een geschaafde neus.

Karma is de opdringerige (goede/kwade) fee die ons leven stuurt. Karma is enkel slecht als je enkel slecht handelt. Voor de oprechten is Karma een Engel. Nog beter: als je goed handelt, is Karma een Bitch én een Angel. Of een Bitchy Angel, zo je wil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.