Vrouwen in de Provence

Laatst was ik nog eens in de Provence. Het viel mij andermaal op hoe mooi vrouwen er zijn.

Een bezoek aan de Provence is een constante defilé van ware schoonheden. Of het nu aangespoelde dames dan wel inboorlingen zijn, het maakt niks uit: langs de boulevards, op pleintjesterrassen of in winkelstraatjes flaneren in de Provence naar verhouding veel meer mooie vrouwen dan elders in de wereld.

Vrouwen in de Provence – van huppelende bakvissen over zelfbewuste dames tot de niet meer zo jonge meisjes – zijn zelden fabelachtige feeën. Het zijn niet de sirenen die harten aanjagen en hersenen tot puree herleiden (bij mannen en vrouwen zonder onderscheid). Het zijn geen diva’s met slaapkamer ogen zoals we ze kennen uit glossy magazines en menig mode- en cosmetica advertentie.

Vrouwen in de Provence schitteren met die schoonheid die poëten tot hun mooiste serenades inspireert. Zij zijn de echte muzen van de kunst, zowel inzake “L’Art (tout court)” als “L’Art de Vivre“.

De Provence doet iets met vrouwen. Het is een gek die het ontkent.

Waarom vrouwen die in de Provence vertoeven zoveel mooier zijn of worden, wat er precies gebeurt of hoe het in zijn werk gaat, is niet meteen duidelijk. We kunnen enkel het feit vaststellen dat er in de Provence naar verhouding veel meer mooie vrouwen zijn dan elders in de wereld. Het ís nu eenmaal zo. Deze kennis mag onze nieuwsgierigheid naar de oorzaak niet temperen. Integendeel. Ergens moet er toch een verklaring zijn voor dit fenomeen.

Of het nu een antropologische, een demografische, een biologische, een geologisch, een (waarom niet) economische oorzaak heeft, iemand zou dit hemels fenomeen eigenlijk eens moeten onderzoeken, en – als het even kan – een wetenschappelijk onderbouwde thesis formuleren.  Ik stel zelfs mijn hart open voor een filosofische benadering.

Een multidisciplinaire studie naar “Vrouwen in de Provence, een Proeve tot Verklaring van hun Schoonheid” dringt zich op. Mocht het zover komen, is een vacature voor een projectleider uitschrijven een overbodigheid. Die taak neem ik met liefde op. Pro bono.

3 gedachtes over “Vrouwen in de Provence

 1. Pingback: Mijn Beste Vriendinnen | Rik Wintein

 2. Wel Rik, ik zet me naast je met een lekker Pastis…
  Maar ik bewonder dan de mooie mannelijke schoonheden, zou het niet ook een beetje zijn dat we zelf in de Provence een ander gevoel hebben. Alles lijkt daar veel mooier, en ook veel lekkerder! Ik denk dat de zon en die zuiderse bries, daar ook voor een groot deel tussenzit!
  Ik ga er echter niet over klagen, maar er gewoon van genieten!
  Zoals van alle mooie momenten, want zonder dat we het soms echt beseffen zijn dat er veel!
  Geniet er dus nog maar van!
  Grt,
  Inge

  Geliked door 1 persoon

 3. Pingback: Espadrilles | Rik Wintein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.