Josje

Laatst zag ik toevallig Josje Huisman nog eens op tv. Een dag en een nacht lang mocht ze een Zuid-Afrikaans huis opfleuren en ze deed dat heel goed.

Josje is iemand die me (nog steeds) bijzonder intrigeert en mijn Groote Liefde weet dat. Bij het begluren van haar verblijf in “Die Huis” valt het mij op hoe ze ook nu weer alle juiste dingen weet te zeggen op de juiste plaatsen. En dat siert haar. En dat charmeert me. Opnieuw – maar ditmaal sterker dan voorheen – voel ik een zekere connectie met haar. Het is zo sterk dat ik het ook uitspreek. Het antwoord van mijn Groote Liefde zweeft tussen geamuseerd grinniken en vermoeid zuchten. En toch is er een band.

Deze vaststelling mag niet leiden tot misverstanden. De universa van Huisman en Wintein liggen lichtjaren uit elkaar.

Om te beginnen is er de afkomst. Josje stamt uit een in beginsel streng gereformeerd familie totdat haar vader een ander licht zag en zichzelf omschoolde tot dominee. In onze familie was en is een kerk het gebouw waar je af en toe heen gaat voor een echtvereniging, een begankenis of een andere christelijke ceremonie als verplicht nummer. Of voor een concert. Want hoe je het ook draait of keert, menig klassiek meesterstuk komt het best tot zijn recht in een kerk. (Behalve Bach, die blijft overal overeind). En niet alleen – of misschien net omdat – heel wat van die oude muziek van oorsprong religieus is.

En dan is er nog het succes. Josje is een gelauwerd en onmiskenbaar getalenteerd artiest die van vele markten thuis is. Zij stal voor eeuwig mijn muziekminnend hart toen zij samen met K3 in het 3FM-radioprogramma Giel “Home” van Dotan coverde. De anoniemeling die deze woorden uit het klavier roffelt zit helemaal aan de andere kant van dat spectrum.

En toch zijn er gelijkenissen. Of beter gezegd: raakpunten. En het gaat echt verder dan het feit dat haar vader net als ik historicus is. (Op dat punt krijgt mijn Groote Liefde net niet de slappe lach). Culinair tafelen Josje en ik hoegenaamd niet in dezelfde divisie en toch drink ik net als haar graag een mix van fruitsap met spuitwater. Hoewel: zij kiest voor de parels van San P. en ik voor spuit van Dunaldi.

Wanneer Josje ons inkijk gunt in haar religieus bewustzijn, vult een carillon mijn hoofd. “God is liefde“, herhaalt Josje de uitspraak van haar vader, en geeft er een heel aannemelijke uitleg aan. Zij is overtuigd dat we van nature allemaal een connectie met elkaar hebben, als mens. En dat is voor haar ook de reden waarom wij met elkaar begaan zijn. Dat is de liefde en dat is de verbinding met alles en iedereen. En dat is voor haar God.

Ik geloof niet in God, wel in een soort kosmisch bewustzijn, een universele connectie, zeg maar. En wat Josje allemaal vertelt, maakt het wel heel boeiend. Want als je de christelijke accenten van haar overtuiging weg streept, kom je op een stelling die zo uit mijn boekje gekopieerd kan zijn. Het religieus gevoel dat zij profijtig beschrijft is geen exclusiviteit van zwarte kousen, zwarte soutanes en andere pilaarbijters. Het is een gedachtegang die de ketter in mij niet vreemd is.

Zoveel enthousiasme over een al dan niet vermeende verbondenheid stuwt de hilariteit bij mijn Groote Liefde tot eenzame hoogtes. Tussen twee lach-stuipen door vraagt zij zich luidop af hoe oud Josje wel kan zijn. Als een voorbeeldige echtgenoot haal ik mijn mobiele encyclopedie boven en zoek het voor haar op. Mijn zoveelste verrassing knalt door de living: “Zie je wel dat we een connectie hebben! We zijn dezelfde dag jarig!!!”

“Ja”, giechelt mijn Groote Liefde. “Check dan ook maar eens de verjaardagen van Keira Knighley, Lady Gaga en Miley Cyrus.”

Een gedachte over “Josje

  1. Pingback: Mijn Beste Vriendinnen | Rik Wintein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.