Klap Man

Laatst viel het niet meer te ontkennen. Een heel goeie jeugdvriend is onmiskenbaar overgestapt naar de Duistere Zijde en praat naar de rancuneuze mond van de Grote Leider, de Heer van het Kwaad, de Nieuwe Vlaamsche Führer. En dat is een oorveeg die zeer hard aankomt.

In mijn herinnering is Klap Man een sociaal voelend mens met grote empathie en een hoog ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid. Deze combinatie behoort tot het fundament waarop ik mijn leven hebt geschoeid, en – naar ik stellig weet – in beginsel hij ook dat van hem. Onze achtergronden zijn verschillend, maar door opvoeding en studie kwamen we tot dezelfde inzichten. In de era van onze bewustwording smeedden lange gesprekken een eeuwige band. Dat dachten we toen. Daarvan was ik overtuigd.

Dat gevoel voor rechtvaardigheid dat Klap Man sierde, was een erfenis van zijn vader, en – zoals ik onthouden heb uit zijn eigen verhalen en herinneringen – zijn grootvader en zijn overgrootvader. Zijn voorvaderen praatten niet alleen over die edele principes, zij zetten ook de daad bij het woord en hebben veel betekend voor de gemeenschap. Dat legaat is vandaag helemaal opgesoupeerd.

Klap Man heeft het geweer van schouder veranderd. Tot enige tijd geleden mikte hij vaak en graag op het soort Foute Boodschappen die de maatschappij verzuren. Vandaag is zijn vizier verengd tot het schieten op de boodschappers. Een techniek die hij overnam van zijn nieuw idool, de Nieuwe Vlaamsche Führer, die het op zijn beurt haalde bij de bruine troepen en zwarte knokploegen van de Vlaamsche Beweeging. De vader van Klap Man noemde deze tactiek verwerpelijk en een teken van zwakte. Hij draait zich ongetwijfeld om in zijn graf, nogmaals.

Ooit nam Klap Man met veel bombarie afscheid van de sociale media. Zijn argumentatie destijds sneed hout. Facebook en aanverwanten zijn voor veel eng-geestigen dé ideale uitlaatklep om hun (meestal niet zo gegronde) frustraties en de bijhorende rancune te ventileren. Je vindt er een kolossale collectie oneerlijke beweringen, valse beschuldigingen en gemene scheldpartijen. (Soms vraag ik mij af wat ik erger vind: de meestal ongefundeerde en altijd ongenuanceerde meningen dan wel de erbarmelijke taal).

Enige tijd geleden verscheen Klap Man opnieuw op Facebook met leuke snapshots, grappige observaties en interessante gedeelde berichten. Na een tijdje slopen daar steeds meer giftige en polariserende opmerkingen tussen. Vandaag is Klap Man net dat type cybercommentator dat hem eerder deed besluiten de sociale media te verlaten, omwille van het aanwezige hatelijk en haatdragend gedaas.

Op zich is dat allemaal niet zo erg. En toch: met elk cyberbericht scandeert Klap Man steeds luider zijn devotie voor de Nieuwe Vlaamsche Führer. Diens harteloze wereld is de mijne niet. Ik voel me thuis in een andere galaxy, met meer mededogen, empathie en rechtvaardigheid.

Een klein hoekje in het emotioneel deel van mijn hart roept luid dat het allemaal een vergissing is. Dat de tactiek van Klap Man er precies in bestaat om de Nieuwe Vlaamsche Führer en zijn fanatieke falanx in verlegenheid te brengen. Dat hij met spits sarcasme menig misleide medemens van zijn oogkleppen wil bevrijden. Helaas is het hoofd dat geloof verloren.

Het doet pijn te zien hoe de woorden van Klap Man als terpentijn glijden over het canvas van onze vriendschap. Elk statement is een nieuwe stap in de vernieling van wat ooit een mooie granieten jubelsculpuur was. Ik vlucht voor het puin op mijn hoofd valt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.