Figurant

Laatst was ik deelgenoot in een spiritueel geïnspireerd avontuur.

De cryptische omschrijving klinkt onweerstaanbaar lekker: “Harley-rijders gezocht voor filmopnames op het strand van Oostduinkerke.” Bij het eerste contact verklapt de casting-director dat de regisseur persé een drietal iconische motoren op de set wil. Catering en onkostenvergoeding zijn geen probleem, evenmin onze bijkomende voorwaarde: een hoge drukreiniger om na de opnames de motoren zand- en zout-vrij te spuiten.

Bij aankomst op de parking aan het strand onderga ik welwillend de goedhartige verwelkoming van een zeer vriendelijke man met een oortje en een walkie talkie. Hij is niet de enige: er lopen nogal wat headsets rond, allemaal geïnteresseerd in mijn motor, allemaal dankbaar voor mijn aanwezigheid. Alle bezige bijen op de set zijn zonder uitzondering behulpzaam, openhartig en bezorgd voor mijn welzijn, ook zij zonder radio. Wanneer mijn motorcycle-makkers Bumper en Sven komen aandonderen, herhaalt zich het ritueel.

Al snel ontfermt een innemende grijze dame (zonder headset) zich over ons en vertelt minzaam wat er gaande is. Regisseur van dienst Armondo Acosta is tachtig, heeft een Hollywood-carrière achter de rug als schrijver, productiemedewerker en filmmaker, woont en werkt tegenwoordig meestal in Gent en wil – “voor hij deze wereld verlaat” – nog een laatste keer een film maken. Zijn ultieme wens zette van alles in beweging en heeft geleid tot wat we vandaag zien: de opname van een massa-scène met honderden figuranten uit diverse landen op het strand van Oostduinkerke.

We vernemen nog dat vrijwel alle aanwezigen op de set vrienden en kennissen zijn die belangeloos meewerken uit respect en dankbaarheid voor de regisseur, dat de film “The Last Supper” heet en dat deze sequentie de werktitel “The Divine Parade” meekreeg. (In de Quitclaim lees ik later: “In deze Scène staan honderden figuranten aan te schuiven in de duinen en op het strand om in de zee te Oostduinkerke gedoopt te worden.” Hallelujah!)

Onder de aanwezigen is de harembroek een immens populair kledingstuk, merk ik. Mijn geprikkelde nieuwsgierigheid onthult snel dat heel veel productiemedewerkers ook een armband met dikke houten kralen koesteren. Een vleugje patchouli in mijn neus slaat alle twijfel neer. Omdraaiend vang ik de blik van Bumper, die uitspreekt wat ik denk: “We zijn hier precies in een sekte beland.” Dat is geen probleem, beamen wij elkaar, want iedereen is vriendelijk en behulpzaam, en nooit of nergens opdringerig.

Hier sta ik dan, bedenk ik, omringd door diepgelovige mensen. Moi – een overtuigd atheïst, weliswaar met een groot geloof in Karma – draaft onvoorzien en onverwacht op in een religieus-spirituele evocatie. Ik grinnik: dit is ongetwijfeld een van de betere practical jokes van het universum.

Het vermoeden dat we tussen sekteleden toeven doet onze houding – helaas – omslaan. We bekijken de set en de aanwezigen met andere ogen. Dat betert er niet op als een joviale langharige Amerikaan in een Indische herenjurk ons bijna in zijn armen sluit: “Hey Guys, you are awesome. Ik ben Bart uit Pennsylvania en ik vind echt geweldig wat jullie doen. Het is echt geweldig dat jullie hiervoor tijd vrijmaken. Echt geweldig. Echt fantastisch.”

O ja… Zo je per abuis de film onder ogen krijgt, moet je geen moeite doen: je gaat ons (allicht) niet ontwaren tussen de vele figuranten. Net na vloed met een Harley over een nat strand rijden is geen probleem. Stapvoets rijden door mul zand waar reeds honderden figuranten doorheen zijn geploeterd is dat wel. We rijden ons vast nog voor we in beeld komen en geven er dan maar de brui aan.

In de “Making of…” daarentegen…

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.