Onder het vernis ligt het blanke hout

Laatst deden uitspraken en uitspattingen van een ogenschijnlijk gelijkgezinde me nadenken over hoe goed je je kennissen – en bij uitbreiding alle mensen in je omgeving – wel kent.

Al bij onze eerste kennismaking verwelkomt Fiere Fons* ons met een stevige stentorstem. Naast zijn vocaal volume intrigeren mij boven alles zijn sappige histories, over zijn (toen nog) patriottisch beroep, over bikers en hun onhebbelijkheden, en vooral over vette feesten. Fiere Fons lijkt een fijne vent en is een vaardige verteller.

Onze relatie laat ik nooit uitgroeien tot een vriendschap. We verdragen elkanders aanwezigheid en houden het vriendelijk kameraadschappelijk. Of dit onbewust ingegeven is door een wrang voorgevoel, is zeker wel een ijdel idee.

Na verloop van tijd keert de stroming. De tamtam trommelt barsten in de façade van Fiere Fons. Echo’s van oeverloze bacchanalen, geruchten over een gewelddadig treffen en verontrustende signalen op Sociale Media schrapen laag na laag pleister en verf van muren en schrijnwerk. De overgebleven ruwbouw doet me twijfelen.

Uiteindelijk ontbloot een meerdaagse gemeenschappelijke uitstap ondubbelzinnig de verfoeilijke funderingen van zijn persoonlijkheid. Want wat blijkt? Fiere Fons pronkt parmantig met een gruwelijk gebrek aan basale burgerzin en verheerlijkt flagrant crimineel gedrag van zichzelf en van zijn kameraden, in het verleden én in het heden. Bovendien is zijn conduite in periodes grof, agressief en beledigend, mag ik ondervinden.

Exit Fiere Fons.

Het vergrendelen van zulk portaal is helaas geen primeur. Voor de derde maal op relatief korte tijd doorstreep ik een naam in mijn gulden klapper. Daar moet ik toch even over nadenken.

Vriendschap is een werkwoord, onderricht de volkswijsheid. Het bijspijkeren van een al dan niet toevallige kennismaking tot een gulle kameraadschap – of meer: een innige vriendschap – kost tijd en energie. Toch is het meer dan bruggen bouwen; het is meer schuren dan scheppen. Onder het vernis ligt het blanke hout en dat liegt niet. Ofwel is het rot en rest enkel uitbreken en weggooien. Ofwel is het gedegen en sluimert een potentieel boeiend verschiet.

Al doende leert men.

 


* “Fiere Fons” is een schuilnaam om mezelf te beschermen, gezien de achtergrond en ingesteldheid van de persoon in kwestie.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.