Naast de kwestie

Laatst was La Mama nogal kwaad op mij. En het was deze keer niet eens mijn schuld. En bovendien was het naast de kwestie.

De hele ellende begint met haar belangstelling voor onze vakantieplannen deze zomer. Naar waarheid leg ik uit dat we opnieuw kiezen voor een “Tour de France” met onze Milwaukee Vibrators. Haar bemoedigend “Ha ja?” interpreteer ik al dan niet terecht als een open verzoek om meer details. Goede ziel als ik ben, besluit ik er voor het algemeen vertier een (mijn inziens) grappige anekdote tegenaan te gooien.

Dit jaar proeven Mijn Grote Liefde en ik voor het eerst van de Pyreneeën, al heerst twijfel over de aanpak. Zo staan we in dubio over een eventuele visitatie aan Lorda. Via het Smoelenboek probeert een geestesgenote mij te overtuigen van de absolute noodzaak ervan, al was het maar omwille van de “ongekende verbijstering” die er mij zal overvallen, zo voorspelt zij.

En dan heb ik het onzalige idee dat advies voor La Mama te declameren, idioot die ik ben: “Aaah, Lourdes… Openluchtmuseum vol Hilarische Kitsch. Disneyland van de Gelovigen. Pervers Oord van Uitbuiting. Las Vegas van de Pyreneeën. Toppunt van Losgeslagen Vroomheid.” (¹)

Na het aanhoren van deze luimige lamentatie ontsteek La Mama in een modeste gramschap: “Je hoort niet te lachen met het geloof.” Mijn respons beperkt zich tot een bescheiden schrik-lachje en ik schakel snel over op een ander onderwerp.

Haar misnoegen is onterecht, vind ik. Uiteindelijk beaam ik enkel een keurige kleurrijke karakteristiek van het fenomeen Lorda, zonder enige desavouering van de horde gelovigen die er zalving vindt.

Jaren geleden heeft La Mama zich devoot neergelegd bij het feit dat sommige van haar kleinkinderen ongedoopt blijven. Toch voert zijn een intense inquisitie tegen elke kritische voetnoot die ik durf te uiten over eender welke religie. Helaas voor haar schiet zij naast doel. Immers, waar ik graag de spot drijf met de goed georganiseerde exuberante excessen (²) van eender welk geloof, hou ik bewust elk religieus bewustzijn buiten schot.

Ook een atheïst heeft zijn geloof, die hij doorgaans bescheiden belijdt.

 


(1) Met dank aan een voorname vrouw, genoemd naar de halfzus én echtgenote van Abraham, de patriarch van het jodendom, de islam, en het christendom. Zij het dat mijn geestesgenote iets meer tatoeages heeft dan de aartsmoeder.

(2) Nu het begrip “exuberante excessen” gevallen is … In 1858 zag de 14-jarige Bernadette in de Grot van Massabielle zonderlinge zaken die de kerkelijke prominenten prompt postuleerden als verschijningen van de Heilige Maagd Maria. הַלְלוּיָהּ . Aanvankelijk herinnerde een serene sculptuur de geloofsgemeenschap aan dat hallucinant verhaal. Na deze reliek volgde een bescheiden bedehuisje dat een handvol miraculeuze “helingen” later herboren is als crypte van een pontificale basiliek. Rond het legaat van de legende ontstond binnen de kortste keren een bloeiende business. De Roomse Kerk en hun verzamelde acolieten zijn nu eenmaal onbetwiste Marketing Experts, een niet ongekende eigenschap van menig georganiseerd geloof.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.