Gelegitimeerde barbarij

Laatst was het weer “van dat“: niet voor het eerst schoffelde een simpele verkeersbarbaar zijn ongelijk weg met een platte woorden-brei.

Aan het rood verkeerslicht chauffeert een blitse adolescent zijn automobiel ostentatief in de fietssluis. Wanneer ik met mijn rijwiel voor hem plaatsneem, resulteert dat in een krijspartij waarvan ik (gelukkig?) nauwelijks een woord versta, dreigend afgewisseld met pompend motor-geraas. Zodra het signaal groen kleurt, krijg ik er opgefokte hoorn-serenade en een nipt vermeden aanrijding bovenop.

Die tirade brengt de weekteller van de mijn dierbaar hart verkillende uitwassen in de dubbele cijfers en amper de helft ervan zijn inbreuken op de wegcode. (*) Dat alles zet mij aan het denken.

Waar halen de proleten in kwestie de legitimiteit om niet bestaande rechten met primitieve rauwheid op te eisen? Wat inspireert hen om te kiezen voor juridisch ongegronde en vaak moreel verwerpelijke convicties? Wat maakt dat van de U.S. of A over Great Britain tot Den Vlaamsche Gouw boertige vlerken brullend en brallend het voortouw nemen? Vanwaar die bargoense barbarij?

Een journalistieke analyse van een zoveelste van de pot gerukte, zogenaamd presidentiële tjilp-kanonnade verschaft enig inzicht: meer en meer razende kinkels laten zich meevoeren door de onterende oraties van patserige politiekers met evenveel staatsmanschap als een dode mus. In hun oren is het getoeter van dat soort gezagsdragers een marsbevel om wellevendheid, bedachtzaamheid en schranderheid onder vuur te nemen, al was het maar omdat zij – net als hun regenten – die veredelde kwaliteiten niet bezitten en daarom om een of andere reden al gevaarlijk interpreteren.

Het klinkt hard en onrechtvaardig, maar voorlopig vind ik geen andere uitleg. Bovendien snijdt het hout: de populistische retoriek en attitude van The Donald, A.B. de Pfeffel Johnson en andere BDW-adepten klinkt onmiskenbaar door in het kortzichtig egoïsme dat het malicieuze logos van de betreffende plebejers onderscheidt. Daarbij is het schijnbaar een kleine stap van cybergewijs foeteren op de meer intelligente medemens naar het op straat uitkafferen van imaginaire vijanden in de figuur van meer norm- en plichtbewuste burgers.

Een van mijn zielgenoten gaat nog verder. Volgens hem zoeken mondiazl plurken al dan niet onbewust naar een uitlaatklep voor hun criminele fantasieën en vinden zij soelaas in het woord van voornoemde volksmenners. Het verklaart alvast het electoraal succes van die laatsten.

Het is een trieste boel.

Ondertussen blijf ik geloven in Karma en hoop dat het gepeupel samen met hun meesters zwaar onderuit gaan. Zo niet vrees ik het ergste voor de toekomst van mijn nageslacht.


(*) De rest zijn ranzige commentaren op internetfora en met grote stelligheid gebrachte onware beweringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.