Voor elk wat wils

Laatst waren het gemeenteraadsverkiezingen, zo je het gemist mocht hebben.

De stembusdag begint bij het ochtendgloren in de rij voor de uitverkoren bakkerij. Een zogenaamde iets oudere heer (met mijn jaarteller moet ik beginnen uitkijken met het bezigen van dit soort kwalificaties) vraagt zich luidop af of hij al kan gaan stemmen, “kwestie van verlost te zijn van dat gedoe”. Samen met een lotgenoot (in alle betekenissen van het woord) raad ik dat de vraagsteller ten stelligste af.

“Waarom?” vraagt de iets oudere heer verwonderd. De schaduw van de nabijgelegen onderwijsinstelling valt over mijn uiteenzetting: “Vergeet niet dat elke burger jegens de maatschappij rechten en plichten heeft,” begin ik. Mijn lotgenoot knikt heftig en zegt: “Veel mensen vergeten dat en denken alleen aan hun rechten.”

“Ook bij het stemmen zijn er plichten,” ga ik onverstoord verder. “Zo een voorzitter van een kiesbureau onvoldoende bijzitters heeft, mag hij Chinese Vrijwilligers aanduiden onder de eerste kiezers die zich aanbieden.” Dat wist de iets oudere heer niet. “Daarom kan het interessanter zijn om ruim na openingstijd te gaan. En nog beter: in de periode die je oproepingsbrief suggereert,” besluit ik. Dan is het mijn beurt om croissants te bestellen en verlies ik mijn gesprekspartners uit het oog.

Die ochtend lonkt de zomerse zon heftig maar onze burgerplicht houdt de Milwaukee Vibrators op stal. Na de lunch volg ik De Meisjes naar het stembureau, gevestigd in een schoolgebouw net om de hoek van de straat (letterlijk). Voor Het Studentje is het een primeur. Mijn Groote Liefde en haar piot kennen de weg en de procedure. En toch presteer ik het de verkeerde kant op de stappen.

Net als bij vorige stembusgangen draait “ons” bureau als een goed getunede en geoliede V-twin. De wachtrij is 0 meter lang. Mijn Groote Liefde mag onmiddellijk haar uitnodiging en haar identiteitskaart inruilen voor een chipkaart. Aan de deuropening wil ik Het Studentje laten voorgaan, maar zij ziet het anders. Uiteindelijk haal ik ook figuurlijk het overwicht en gaat zij haar eerste bolletje zetten.

Zo goed als ogenblikkelijk daarna ben ik aan de beurt. Als een brave burger presenteer ik mij aan de voorzitter die lachend opkijkt: “Proficiat meneer. U bent de 700ste kiezer en daarom hebben wij een cadeautje. Een chocolaatje.”

Bij het verlaten van de stembureau uit Het Studentje haar onvrede: “Dat is eigenlijk mijn snoepje want je dwingt mij als eerste binnen te gaan.” Laf – ik heb het liever over “bezorgd om lijf en leden” – als steeds in het aanschijn van De Meisjes stop ik haar het reepje toe en krijg het prompt terug: “Het is fondant. Dat lust ik niet.”

Aan de uitgang van het schoolterrein zit een kerel met oortjes in op een stoel in de nazomerzon te genieten van het leven. Op de zijkant van de wagen achter hem lees ik “IT” en nog iets. “Ben je van dienst?” vraag ik bemoedigend. “Heb je al veel moeten tussenkomen?”

De opmerking brengt de IT-er terug onder de levenden en hij antwoordt zonder zijn blitse zonnebril af te zetten: “Nee, niet echt. Er was één stemmachine die na een uurtje blokkeerde. Een eenvoudige reboot en het was opgelost.” Was het maar altijd zo gemakkelijk, denk ik en ik lach hem toe: “De eerst aangewezen en meest efficiënte interventie bij computer-problemen. Dus je beleeft een rustige dag!”

De IT-er haalt de schouders op: “Ik ben hier al van 7 uur deze morgen. Lang voor acht uur kwamen de eerste kiezers opdagen. Toen de bureau’s opengingen, reikte de rij wachtenden tot hier. En maar foeteren dat ze moesten wachten.”

“En dat was nog niet het ergste,” gaat hij verder, duidelijk blij met de verstrooiing. “Eén van de bijzitters kwam opdagen in een clownspak in de hoop geweigerd te worden. Dat is hem gelukt, maar volgens de voorzitter krijgt dat een staartje.” In gedachten zie ik een August met een roze krulstaart afdruipen. Later lees ik dat het niet eens zo’n originele actie was.

Rechten en plichten, denk ik en de burger in mij schudt triest het hoofd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.