Frêle Fiedel

Laatst bracht een frêle fiedel mij uit balans.

Zo de gelegenheid zich voordoet laat ik mij graag verleiden tot een muzikaal evenement. Wanneer dat plaatsvindt in de stemmige huiskamer van een gelijkgezinde, voel ik mij vorstelijk. Ook die avond is het niet anders.

Na het aanbellen en het aanmelden slenter ik gewoontegetrouw naar het kookvertrek dat andermaal vele vormen van gastronomie offreert, waaronder vloeibaar. Gewapend met een glaasje Spaanse prik betreed ik de plaats van het gebeuren, waar tot mijn teleurstelling de Chesterfields reeds volledig ingepalmd zijn.

Op zich is dat geen ramp, integendeel. De lessen van Meneer De Bassist indachtig zoek en vind ik een zitje net naast de mengtafel, per definitie de plek waar de muziek het best uitgebalanceerd is.

Het beloofde aanvangsuur luidt nog lang niet dus heb ik alle tijd om de woonkamer in mij op te nemen, een gebruik dat mij niet vreemd is. Tussen de sympathieke bric-à-brac, het wisselend palet olieverftableau’s met een historie en de moderne tot niet zo eigentijdse boeken speur ik naar nieuwe toetsen die sinds mijn vorig bezoek een bijpassend streepje sfeer toevoegen aan het geheel. Ooit bedacht ik een hoogdravend etiket voor dergelijke lucullische aanpak, die ook Mijn Groote Liefde en haar piot niet vreemd is: eclectisch. 

Dan komt de geluidsman de knoppen beroeren. De achtergrondmuziek dooft en voor net geen twintig gegadigden introduceert de gastvrouw met een vleugje stand-up de artieste van de dag.

Een schuchter applaus verwelkomt een tedere verschijning. Prompt verontschuldigt een zachte stem zich voor haar Nederlands-onkundigheid. En vervolgens trekt het meisje alle registers open en penseelt met haar keel, haar viool en haar loop-pedal vervoerende landschappen. Het ene moment grijpt de tedere zang mij naar de keel; wat verder omspoelen de symfonische allures van de gelaagde wall of sound met mijn gedachten. Ik droom, ik zucht en ik verlang.

Plots komt het besef: de frêle fiedel wekt de poëet in mij. En ik laat het openhartig toe…

Als dat maar goed komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.