Trollendrollen

Laatst raasde een handvol trollen door mijn mailbox.

Zoals het een voorbeeldige cybernaut past, torst mijn digitale gevel meerdere brievenbussen. Het houdt de zaken overzichtelijk. Eentje staat open voor alles en iedereen, ook en vooral voor online-shops en andere mercantiel ingestelde websites. Het heeft de breedste gleuf. Een ander postnummer laat ik graag achter bij het aangaan van juridisch verbintenissen van alle aard. In de schaduw ervan resideert een doosje voor mijn hobby-correspondentie.

Ergens daartussen schuilt een inwerp-opening voor de hoogst persoonlijke uitwisseling van gedachten en ideeën. Het bestaan van deze geschriftenkoker is geen geheim; alleen ben ik nogal parcimonieus in het openbaren van de coördinaten. Helaas ben ik niet altijd even bijbelvast in deze “scheiding der communicatiekanalen“. Heel af en toe krijgen datapakketjes het verkeerde retour-adres, en tuimelt de apenstaartje-code binnen waar hij niet thuishoort.

Dan komt de dag dat een gelegenheidscorrespondent mijn intieme postbus schaamteloos misbruikt en mij affronteert met het onware oogpunt van Die Phalanx des Führers over het VN-migratiepact. Daar moet ik toch even van bekomen.

De waarheid heeft haar rechten en al snel heb ik een sober antwoord klaar: “Als je iets doorstuurt naar mij, laat het dan geen propaganda zijn die krioelt van de leugens. Zowat alles in die mail is in alle Vlaamse kranten middels een simpele fact-check weerlegd en geduid als leugens en halve waarheden.” (*)

Dat had ik beter niet gedaan.

Het duurt niet lang of een colonne vreemden duwt dezelfde misleidende missive en zoveel meer bij mij binnen. Het is een raadsel hoe de triade trollen aan mijn gegevens komt, al heb ik mijn vermoedens. Gelukkig blijft het vunzig vomeren redelijk beperkt, mede dank zij een inderhaast geüpdatet spam-filter: voortaan vinden enkel tijdingen van gekende pennenvrienden de weg naar mijn postvakje.

Dat alles zet me toch even aan het denken.

Enkel wie het beste koestert voor de ander, heeft fatsoen. En omgekeerd. En zo hoort het ook. Het is zen. Als je goed doet, ga je je goed voelen. Als je aardig bent, gaat het universum je aardig vinden. Het is zelfs pure wiskunde. Een vergelijking bereikt steeds een evenwicht. Wat je aan de ene kant ook toevoegt of wegneemt, aan de andere kant volgt iets gelijkaardigs, al is de onbekende waarde niet altijd even zichtbaar.

Het betekent ook dat wie een ander vilein bejegent, niet eerlijk is met zichzelf en zijn eigen menselijkheid verloochent. Het gehele concept is mij vreemd. Ik begrijp niet hoe en waarom iemand voor zichzelf het slechtste kan wensen. Het zal voor mij altijd een raadsel blijven waarom bepaalde creaturen enkel gedijen bij het scheppen van “alternatieve feiten“, om die vervolgens rond te spuien. Sommigen willen bewust met leugens en onwaarheden iets of iemand beschadigen. Wie zoiets doet, houdt niet van de kosmos en nog minder van zichzelf. En dat is spijtig.

Hoewel. Ergens is het ook een geluk. Tot mijn verbazing kunnen verzuring en verbittering onrechtstreeks ook iets fraais voorbrengen, zoals daar is een welgevormd woord voor de excrementen die in mijn brievenbus bevuilen…

Trollendrollen.

 


(*) Fact-checking: een kunst die dreigt verloren te gaan… Zie ook: Factcheck: kloppen de beweringen uit de onlinecampagne van de N-VA?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.