Genoeg

Laatst verkondigde Mijn Groote Liefde met grote stelligheid dat zij er genoeg van had.

Het zijn voorwaar barre tijden. Sinds Piens polaire lucht de avonden gijzelt en pekel op de wegen dreigt, hangen de Milwaukee Vibrators aan de druppellader. Het noopt Mijn Groote Liefde en haar piot bij schemer tot alternatieve activiteiten. In detail treden over het al dan niet hedonistisch karakter van deze handelingen hoort hier niet thuis. Er is wel ruimte voor een eerlijke en hartverscheurende bekentenis: vanaf hier lopen onze wegen uiteen. Alle goedbedoelde inspanningen ten spijt is een splitsing de harde realiteit.

Dat komt zo.

Na het labeur in De Factorij en bij gebrek aan brommerplezier laat Mijn Groote Liefde zich graag inpalmen door recreatieve initiatieven van velerlei aard, waarbij gedeeld genot een sterk gewaardeerd pluspunt is. Tot haar absolute favorieten behoort het 106 steentjes tellend, Palestijns gezelschapsspel waarvan haar piot de naam(*) niet over de lippen krijgt. Het spelletje is een rode draad doorheen menig duister hoofdstuk in de vrije tijds-annalen van de Via Prosperità. Echt wel: het zogenaamd vermaak is een gruwelijke bezigheid, eerder een echtbreker dan een bandensmedend tijdverdrijf. In tegenstelling tot Mijn Groote Liefde is haar piot geen liefhebber. Herhalen kan hier geen kwaad: hij is hoegenaamd geen fan. Helemaal niet.

Op haar zoektocht naar een andere avondvullende bezigheid laat Mijn Groote Liefde zich vaak versieren door een oude bekende: de legpuzzel. Uiteraard kiest zij niet voor een alledaags zoekplaatje, wel voor de vet verslavende variant met onfatsoenlijk veel stukjes die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Enkel een balend brein bedenkt dit soort verknipte opdrachten.

Telkens Mijn Groote Liefde toegeeft aan haar hervonden verslaving, zweeft zuchtend zelfbeklag door de kamer. Haar piot snapt het wel: het gejammer is au fond een stoet intense invitaties tot deelname aan het prutsplezier. Evenwel geeft hij de voorkeur aan zijn ultiem redmiddel: rust zoeken in een hoekje met een boekje (en een koekje).

Om toch de stilte van de virtuele verlatenheid te verdrijven weerklinkt vaak het bevel het FM-ontvangtoestel voor vertier af te stemmen op een van de goedgekeurde muziekzenders. Opmerkelijk daarbij is dat de uitgestrooide toongedichten Mijn Groote Liefde verleiden tot het leveren van een eigen bijdrage aan de wervelende toonladders.

Gelukkig heeft Mijn Groote Liefde een bevallige, prachtige en welgevormde zangstem. Elke parafrase schiet te kort. Er zijn geen woorden voor. Toch hoort een minuscule voetnoot bij haar angelieke keelgeluiden: het zangtalent experimenteert graag met alternerende toonaarden, variërende ritmes en gewaagde contrapunten. De eigenzinnige tekstinterpretaties krijgt haar gehoor er geheel gratis bij. Geen enkele temporaire doofheid is hiertegen bestand. En ook hier kent de piot de reddende remedie: de digicorder of Netflix doet de radio verstommen.

Kort na het vervolledigen van haar laatste puzzelwerkstuk verkondigt Mijn Groote Liefde plechtig dat het genoeg is geweest en dat zij ermee ophoudt. Het ergste en erger vrezend vraagt haar piot met beklemd hart wat de annunciatie inhoudt. Haar antwoord trekt de nijpend band in zijn borstkas nog wat harder aan: “Ik denk dat ik weer ga breien”.

De kreet “Waar zijn mijn breinaalden” doet familie, vrienden en kennissen sidderen en beven. De creaties van Mijn Groote Liefde zijn zonder uitzondering enig in hun soort als gevolg van een hoogst eigenzinnige interpretatie van de voorliggende patronen. Desalniettemin vertoeft de aldus bekomen uniciteit op een niveau dat niet iedereen kan smaken. Zelfs in die mate dat bij elke brei-opstoot van Mijn Groote Liefde, de buitenwereld haar piot verzoekt om haar garen, pennen en andere attributen te verheimelijken. Helaas faalt tot op heden elke clandestiene operatie met dat doel.

Help. Het is genoeg geweest.

 


(*) En nauwelijks uit het toetsenbord: zie alhier

Een gedachte over “Genoeg

  1. Pingback: Tranen | Rik Wintein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.