Tranen

Laatst bereikten Mijn Groote Liefde en haar piot compleet in tranen hun gemeenschappelijke bestemming.

Laat het onmiddellijk en ondubbelzinnig duidelijk zijn: bij deze anekdote is nergens sprake van onnoemelijk dierenleed, onomkeerbaar hartenpijn of andere onfatsoenlijke wreedheden. Er is wel fysieke pijn die in principe niet zonder gevaar is voor liezen, navels en ander hernia-gevoelig bindweefsel. Dit is het verhaal van oeverloze beken snikwater, die het autorijden tot een bijzonder hachelijke onderneming transformeert. Toch overleven Mijn Groote Liefde en haar piot de verplaatsing.

Het begint allemaal met de kerstdecoraties die in deze tijd van het jaar ten allen kanten ontspruiten. Mijn Groote Liefde en haar piot stellen tot hun grote vreugde vast dat heel veel (om niet te zeggen alle) versiering een erotisch tintje heeft. Daar is echt niet veel fantasie voor nodig. Of de daders dit prikkelend effect bewust voor ogen hebben, geniet het voordeel van de twijfel, hoewel de vele zinnelijke taferelen aan kerkportalen voor het tegendeel pleiten.

Deze wellustige insteek mag geen verwondering opwekken. Kerst is een door Roomse geesten gestolen heidense viering. Rond deze periode fêteert men de Zonnewende, het feit dat de natuur op het punt staat haar vruchtbaarheid te herwinnen. Aldus is het een kleine maar sappige stap van fertiliteit naar sensualiteit.

Maar ik dwaal af: veel decoratie ter ere van de vermeende geboorte van Jozua is ontegensprekelijk wulps. Lichtslangen transformeren onschuldige sparren in dreigende fallussen. Volumineuze hulstkransen krijgen door strategisch centraal geplaatste knalrode kerstballen een fameus feminiene toets, vooral als ze per twee zijn uitgestald. De suggestieve opstelling van sommige staartsterren is ronduit pornografisch.

De parade aan zwoele ornamenten ontlokt in het automobiel een breed scala aan lachjes, gaande van exquise binnenpretjes tot genietend ginnegappen en prominent proesten. Om de aandacht wat af te leiden – zodat haar piot achter het stuurwiel zich beter op de provinciale weg kan concentreren – besluit Mijn Groote Liefde met de radionaald een populaire mainstream zender aan te wijzen. Dat is geen goed idee.

Ingewijden weten het: zo Mijn Groote Liefde niets om handen heeft (of aan het strijken of erger: het puzzelen is) inspireert de radio haar keer op keer tot een partijtje meezingen. Haar angelieke keelgeluiden ten spijt draait dit telkens uit op ronduit eigenzinnige tekstvarianten. Ook nu weer.

De radio-ruiter van haar keuze presenteert het betere pop-werk van de voorbije decennia. Mijn Groote Liefde is in goede doen. Achtereenvolgens een The Police-klassieker en een Stromae-oorwurm krijgen liefdevol de nodige aanpassingen aangemeten. Voorzichtig als altijd wijst haar piot subtiel op de “verwaarloosbare” verschillen tussen het origineel en haar versie, en op het feit dat haar interpretatie iets grappiger is. Zij lacht.

Vervolgens herschrijft Mijn Groote Liefde een hit van De Kreuners zoals alleen zij dat kan. Heel discreet draait haar piot de volumeknop naar rechts. Walters woorden trillen iets prominenter door de wagen. De verschillen met die van Mijn Groote Liefde zijn zo frappant dat het grenzeloos grappig is.

Het duurt niet lang of de dijken breken. Mijn Groote Liefde giert zo onnoemelijk om haar flagrant foute zanglijn dat ze de slappe lach krijgt. Dat haar eerste woord van het volgende lied opnieuw de bal magistraal misslaat, maakt de zaak alleen heviger. Dubbel geplooid in de passagierszetel grijpt zij naar de buik. Profijtige pijnkreetjes wisselen het hard hikkend gillen af. Tranen stromen over haar wangen. Haar piot grijpt het stuurwiel iets harder vast en tuurt door een waterwaas naar de weg. Als bij wonder weet hij het automobiel veilig naar een parkeerstrook bij de bestemming te piloteren.

Een traan en een lacht: het is een heerlijke ervaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.