Veel met weinig

Laatst demonstreerde Mijn Groote Liefde andermaal dat een succulente maaltijd niet staat of valt met het aantal ingrediënten en de complexiteit van de bereiding.

Op weekdagen heeft de piot in regel keuken-corvee. Dat vindt ie niet erg – integendeel. Dat het aankleden van de ontbijttafel een prettige manier is om de laatste sliertjes slaap te verdrijven, is mooi meegenomen. En dat het aardappelenschillen vaak uitdraait op een contemplatieve bezigheid, heeft er al evenmin iets mee te maken. Les Mouvements Cuisinaires zijn voor hem een passie. En een uiting van liefde. Moet het gezegd dat Mijn Groote Liefde en Het Studentje dat helemaal niet erg vinden? De experimenten om de mediterraanse keuken te paren met de Amerikaanse klassiekers op een bedje van Vlaamsche Groenten kunnen de Brugse Arlesiennes best smaken.

In het weekend liggen de gastronomische machtsverhoudingen anders. Die dagen pleegt Mijn Groote Liefde geregeld een culinaire coup. Na het veroveren en bezetten van het aanrecht en het gasfornuis slaat zij zelf aan het kokkerellen. Vaak draait dat uit op een giechelende en gibberende samenzwering met Het Studentje. Verbannen uit het gastronomische Hof van Eden klemt de piot de lippen wijselijk op elkaar, met uitzondering van het schaarse voorval om op bevel te proeven.

Nu gebeurt het dan de soberheid van de proviand-instructies op het meest recente marsbevel zich weerspiegelt in een schrale ijskast-catalogus. Dit keer kan Mijn Groote Liefde voor haar culinaire excursie nauwelijks rekenen op verse ingrediënten. Gelukkig is er meer nodig om haar volharding te breken eenmaal zij een doel heeft gesteld.

Vanuit de geborgen veiligheid van zijn wachtpost voor de kijkkast hoort de piot Mijn Groote Liefde de keuken in en uit lopen, kasten optrekken en de diepvries inspecteren. Niet lang daarna schudden geurige sis- en suddergeluiden de eerste honger wakker. Tafelmuziek verraadt dat het diner ditmaal in de eetkamer plaatsvindt, in plaats van in de keuken of in de veranda.

Even later klinkt de etensbel en verplaatsen de troepen zich naar een elegant opgetuigde tafel, waar een dampende kom op hen wacht. “Tagliatelle met een roomsaus van prei en gehakt,” declareert Mijn Groote Liefde en vervolledigt: “De prei komt uit de diepvries, het gehakt is een overschotje dat niet in soepballetjes is gedraaid en de room is een restje van de wafelbak gisteren.” Het Studentje en de piot wachten geen verdere orders af en storten zich op de geurige pasta. Een devote culinaire stilte daalt over de disgenoten.

Dat is een lekker gereghje,” stelt Het Studentje en gelijk heeft ze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.