Stuurse tureluur

Laatst proefde de piot hoe bij sommigen het glas nooit halfvol maar altijd bijna leeg is.

De rolluiken sluiten de avondschemer al buiten wanneer de voordeur dingdongt. Het bezoek komt ietwat ongelegen want Mijn Groote Liefde wil net haar “cosy mode” initiëren. Onze wederzijdse blikken fluisteren unisono: “Wie kan dat nu zijn? Verwacht jij iemand?“, waarna de piot het order krijgt de aanbeller te confronteren.

We hebben niks nodig,” roept Mijn Groote Liefde nog snel. Dat is niet geheel overbodig, want ze weet dat haar piot met de voordeur ook zijn hart opentrekt en dat is niet altijd gunstig voor de portemonnee.

In het portaal staat een volslagen vreemde. De vriendelijke begroeting van de piot beantwoordt het streng kijkend vrouwtje met een redelijk nauwkeurige beschrijving van Het Zwarte Monster. “Hij staat voor mijn oprit. Je moet hem onmiddellijk weghalen.” klinkt het op een afgemeten toon. Net niet volgt “of anders ik bel de politie”, maar de Grimmige Dame heeft er wel duidelijk zin in.

Het stellige verzoek wekt geen verwondering. De werken in de Via Prosperita zijn een nieuwe fase ingetreden en het trottoir en de parkeerstrook voor ons huis zijn een puinhoop (letterlijk en figuurlijk). Een plekje voor de wagen vinden is dan ook niet altijd eenvoudig, voor ons gezinnetje net zo goed als voor alle buurtbewoners. En dus ook voor Het Studentje die als laatste Het Zwarte Monster temde. De piot verontschuldigt zich namens haar en belooft de calamiteit stante pede recht te zetten, onder het motto: onrecht jegens buren is onrecht jegens mij.

Wie is er aan de deur. Wat scheelt er?” wil Mijn Groote Liefde weten wijl de piot de autosleutel uit “het bakje” vist. Meer dan twee woorden zijn niet nodig om uit te leggen dat Het Zwarte Monster naar verluid uitrust voor de oprit van de Grimmige Dame.

Voorzichtig een weg zoekend over de opgebroken strook probeert de piot het ijs in de ogen van de Grimmige Dame te breken met een kwinkslag: “Het is wel wat hé. Het lijkt hier precies de Balkan!“. Het lukt duidelijk niet. Zo mogelijk nog strenger klinkt het: “Wat zeg je? Hoe bedoel je?“.

De piot hapt naar adem en probeert zich te herpakken: “Ik bedoel… zoals de straat opgebroken is, is het net alsof we in de Balkan wonen. Het is een grapje…” De woorden zijn als losse flodders. De Grimmige Dame snapt de humor niet en snauwt: “Dat gaat hier nog maanden duren en ondertussen parkeert Jan en Alleman voor mijn oprit. Als je voor je eigen huis geen plaats vindt moet je maar in de andere straat gaan parkeren.” De piot zwijgt, want hij wilt zijn neus niet helemaal kwijt.

Aangekomen bij de plaats van het delict stelt de piot onmiddellijk vast dat de achterbumper van Het Zwarte Monster net reikt tot de rand van de Humvee-brede oprit. Naar de letter van de wet is dit inderdaad een overtreding. En tegelijk ook het bewijs dat Het Studentje de lengte van de wagen kent.

De auto staat niet echt correct maar ook niet echt hinderend,” probeert de piot nog en voegt er sarcastisch aan toe: “Best dat je niet weg moet.” Hij beklaagt het zich snel. “Hij staat wél voor mijn oprit! Ik moest wel weg maar nu niet meer en dat zou toch niet gaan want ik kan er niet uit!” stoot de Grimmige Dame uit. De ongelovige blik van de piot leest zij als een uitnodiging om haar staccato verder te zetten: “Ik rij achteruit van de oprit en moet mijn bocht kunnen nemen om weg te rijden en dat gaat nu niet want ik heb schrik om met de achterwielen in de greppel van het opgebroken voetpad vast te zitten.”

De piot haalt de schouders op en geeft een beetje toe, net voldoende om een aanloop te nemen: “Ik begrijp het.” Terwijl hij in de wagen stapt slaat hij de koning: “Weet je, als je nog eens zo in de problemen zit, moet je misschien de hulp in roepen van Het Studentje. Zij kan wél autorijden.

Tot op heden heeft ons geen verzoek bereikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.