Leve de juiste kernenergie

Laatst orakelde een door de wol geverfde geleerde dat we kernenergie nodig hebben.

Dat is geen nieuws. Dat eigenste gegeven kan men sinds enkele maanden ook horen uit de mond van de Amerikaanse ondernemer en filantroop William Henry Gates III. Jawel: die kerel van Microsoft en Windows enzo. De driedelige Netflix-documentaire “Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates” borstelt een puik portret over het denken en doen van deze Captain of Industry, en is alleen daarom al een aanrader.

Bijzonder interessant is de manier waarop Bill Gates aankijkt tegen problemen die het pad kruisen van de mensenvriend in hem. Een mooi voorbeeld is zijn reactie bij het mislukken van een vaccinatie-campagne in donker Afrika. Zijn getraind techneuten-brein komt al heel snel tot de vaststelling dat de gedrevenheid van de betrokkenen geen schuld treft. Verdere data-analyse openbaart geografische gaten in de campagne wegens het ontbreken van betrouwbare stafkaarten. Het vertalen van satellietbeelden naar moderne en bruikbare kaarten, aangevuld met een database-programma, resulteren in beter en efficiënter plannen van de medische preventie. En met resultaat.

Bijna terloops heeft den Bill het over de grootste uitdaging van de komende decennia. Jaar naar jaar neemt de vraag naar elektriciteit toe. Om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen worden fossiele brandstoffen, van bruinkool tot diesel, naar de uitgang geduwd. En de nucleaire centrales komen incident na incident meer onder vuur te liggen. Helaas zijn er voorlopig weinig alternatieven voor handen, want met de huidige stand van zaken kunnen windenergie en waterkracht nooit voldoende stroom opwekken.

Over dit probleem is de opper-nerd zich gaan bezinnen. In het isolement van zijn afgelegen denkhut (geen grap!) komt hij tot een dubbele vaststelling.

Enerzijds is er één constante bij alle gedocumenteerde kernrampen. Telkens weer breekt de hel los wanneer een externe factor de energie-voorziening van het koelsysteem verstoort (cfr. Three Mile Island, Tsjernobyl, Fukushima…). Zo veroorzaken de zeebeving en de daaropvolgende tsunami van maart 2011 in het krachtcomplex van Okuma in Japan een stroomonderbreking waardoor de waterpompen bij een dreigende overstroming niet aanslaan met kreupele koelinstallaties als vreselijk gevolg. De rest van deze gruwelijke historie kennen we.

Anderzijds komt Bill Gates tot de vaststelling dat alle kerncentrales – zonder enige uitzondering, ook de meest recente – nog steeds draaien op technologie uit het midden van de vorige eeuw: hopeloos verouderd dus en daarom alleen al bijzonder kwetsbaar.

Meer heeft het brein van de Microsoft-vader niet nodig en al snel betrekt hij andere bollebozen bij zijn zelfopgelegde queeste: “Kan de moderne wetenschap met state-of-the-art-technologie een kerncentrale ontwikkelen die ‘zelfredzaam’ is. Of anders gezegd: een atoomcentrale waarbij de koeling niet kwetsbaar is want afhankelijk van externe factoren.” En kijk: het kan blijkbaar.

Relatief snel liggen op de spreekwoordelijke tekentafels blauwdrukken voor een reactor die zelf instaat voor de eigen koeling, waardoor externe calamiteiten niet langer een meltdown kunnen veroorzaken. Spoedig – Gates zou Gates niet zijn – laat het gloednieuw concept zich testen in computer-simulaties en die zijn stuk voor stuk veelbelovend.

Rond de tijd dat het Gates-team een groep Chinese investeerders vindt om in ‘Het Rijk van het Midden‘ een experimentele reactor te bouwen naar het voorliggend model, slaat het noodlot toe. Trump trekt het Witte huis binnen en legt de VS meteen een batterij handelsrestricties op, waardoor het niet langer mogelijk is een prototype van de vernuftige en planeet-reddende kerncentrale te bouwen. Bovendien lijkt Den Donald geen hoge dunk te hebben van moderne technologie die de klassieke fossiele energiebronnen bekampt.

Dat is dubbel-triest. Er is een milieuvriendelijke kernoplossing voor het dreigende energie-probleem. Helaas rijdt een tegendraadse administratie die niet alleen in de wielen, maar ook ongegeneerd in de gracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.