Tumultueuze Paniek

Laatst zaaide de piot met doldwaze cyber-kolder tumultueuze paniek in de familiale gelederen.

Uiteindelijk is het allemaal de schuld van Mijn Groote Liefde. Op een voor het overige onschuldige winteravond ordonneert zij de deelname van de Via Prosperità aan de Kerstloop in De Haan. Deze jaarlijkse zogenaamde “Chrismas Fun Run” is een avondlijke jogging die meerdere lussen trekt doorheen de befaamde en redelijk heuvelachtige wijk De Concessie, met als centraal punt de start-en aankomstplaats in het Parkdomein La Potiniére. Heel bijzonder aan het evenement is dat alle deelnemers zich verplicht uitdossen als kerstman of -vrouw, of als iets dat erop gelijkt, inclusief een puntmuts met lichtjes. Zoals zo vaak bij dergelijke evenementen zijn er ook tal van randactiviteiten.

De in se onnodige motivatie van Mijn Groot Liefde is kort en helder: “Ze zeggen dat het plezant is.” De piot zucht en geeft bedeesd zijn voorkeur te kennen voor de kortste afstand (5 km), met in zijn achterhoofd de moeilijkheidsgraad van de rennerij door de hellende straten van de kustgemeente. Dus schrijft Mijn Groote Liefde hen beiden online in voor de volledige afstand: 7,5 kilometer.

De avond kondigt zich inderdaad plezant aan en er hangt veel (kerst-)sfeer in de lucht. Nog voor de meeste deelnemers zich aan de startstrook presenteren, heeft Mijn Groote Liefde het lumineuze idee een selfie te nemen, al was het maar om haar vast loopmaatje te treiteren, die surfen over Franse sneeuwpistes verkiest boven sterven aan haar zijde.

Het startschot verdrijft de aankomende nachtelijke kilte en de rood-witte meute zet zich deinend in beweging. Nog voor de eerste helling zich in al haar smerigheid aanbiedt, is Mijn Groote Liefde al uit het zicht verdwenen. Pas aan de streep herenigt de Via Prosperità zich volgens de traditionele verhouding: zij monter, fris en enthousiast; hij getrokken, moe en gebroken.

Op de terugweg slaat Mijn Groote Liefde zich figuurlijk voor het hoofd: in de opgelaten drukte in de aankomstzone is zij vergeten een achteraf-snapshot te nemen om haar woensdagavondslaafje nog meer te treiteren. Om een of andere mysterieuze reden inspireert haar uitval de piot tot een ludieke weerwraak voor de afgelopen martelgang. Hij bedelt bij Mijn Groote Liefde om het kiekje bij de start en zwiert het op Social Media met het bijschrift: “Kerstloop in De Haan. Een foto voor de start. Bij aankomst was er geen gelegenheid tot selfies. De piot is opgevangen door bezorgde maar sexy verpleegsters van het Rode Kruis. Mijn Groote Liefde is afgevoerd door de politie voor een verhoor wegens slagen en verwondingen.

Het effect van dat staaltje van-de-pot-gerukt-fake-news is verbluffend. De meesten kennen de piot wel, en nog meer Mijn Groote Liefde: ze proeven probleemloos de kolder tussen de woorden en zinnen. Enkele familieleden en kennissen laten zich evenwel vangen en uiten hun panische en daarom hilarische bezorgdheid over de vermeende criminele esbattementen van Mijn Groote Liefde.

Soms vergeet de gekscherende piot dat rondwaren op Social Media eigenlijk op eieren lopen is.

Een gedachte over “Tumultueuze Paniek

  1. Pingback: Inspiratieloos | Rik Wintein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.